“Hem defensat el dret a l’habitatge i hem aplicat la llei”, han afirmat la regidora d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Lucia Martín, i el regidor del districte de Sants Montjuïc, Marc Serra, aquest divendres en sortir de declarar com a investigats dels delictes de coaccions i prevaricació contra al fons immobiliari Vauras Investments, juntament amb la responsable municipal del departament de Disciplina d’Habitatge i Inspecció. Tots dos regidors han negat davant la titular del jutjat d’instrucció 18 de Barcelona que coaccionessin els advocats de Vauras en les dues reunions que van tenir el 2019 i el 2020 perquè cedissin habitatge social a sis famílies que ocupaven l’anomenat Bloc Llavors, del carrer Lleida, que la immobiliària va comprar. L’alcaldessa Ada Colau haurà de declarar com a investigada per aquests mateixos fets dilluns vinent, davant la magistrada Carmen Garcia Martínez.

Els regidors, acompanyats dels seus advocats Olga Tubau i Àlex Solà (i la funcionària amb l’advocada Debora Quintero), també han aclarit que no van signar cap de la mitja dotzena d’expedients de llicències d’obres, que la immobiliària assegura que l’Ajuntament de Barcelona els hi tenien parats perquè no oferien lloguer social a famílies vulnerables. Les llicències d’obres pertanyen a un altre departament, en el qual no tenen competències els dos regidors ni la funcionaria investigats. No van influir ni de forma directa ni indirecta per suposadament endarrerir les llicències, com assegura la immobiliària, han aclarit les seves defenses. Tampoc s'ha detectat cap irregularitat en els expedients.

Van oferir 4 milions

Es dona la circumstància que els dos advocats de Vauras que van presentar la querella són els mateixos que van estar presents a les dues reunions en què asseguren que van rebre coaccions de Martín, Serra i la funcionaria. Segons la defensa dels polítics, la primera reunió del 31 d’octubre de 2019, Serra els va demanar una reunió per resoldre el cas del Bloc Llavors, ja que hi havia persones amb contractes de lloguer antic, i des de la immobiliària -segons la defensa- va contestar-los que no feien lloguers, sinó la venda de pisos.  Fonts municipals asseguren que des de la societat van oferir-los 4 milions d’euros per al fons social, tot i que no es va arribar a cap acord.

Pel que fa a la segona reunió, el 5 de febrer de 2020, els regidors van exposar als responsables de la immobiliària, que ara la llei catalana 17/19, de mesures d’emergència de l’habitatge, havia entrat en vigor i que tenien l'obligació d'oferir pisos socials. Des de la societat van exposar als regidors que tenien llicències d'obres encallades i els van demanar que les agilitzessin, sense assolir-ho, segons fonts jurídiques. Al final, el consistori va multar Vauras amb 417.000 euros per no haver ofert lloguer social a inquilins de l’anomenat Bloc Llavors.  Un jutge, però va ordenar la retirada de la sanció administrativa a la immobiliària Vauras Investment, en assegurar que la llei de catalana, de mesures d’emergència de l’habitatge, ja estava suspesa pel Tribunal Constitucional.

Un delegat per "la imparcialitat"

En la declaració d’aquest divendres, una advocada de Vauras ha demanat la presència d’un delegat del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona “per garantir la imparcialitat” del procediment, un fet extraordinari perquè no hi ha hagut cap incident al jutjat, i la magistrada ja li ha assegurat que li ho garantia ella, i al final l’advocat de Vauras ha renunciat al delegat de l’Icab.

En sortir de la declaració, el regidor Marc Serra ha assegurat que Vauras “és un fons voltor” i que “han desmuntat la seva querella”, a més “d’identificar el seu patró d’actuació”.