La regidora del PSC de Salou Estela Baeza, sisena tinent d'alcalde de l'àrea de Benestar, Serveis Socials, Igualtat i Medi Ambient, ha denunciat aquesta setmana ser víctima d'assetjament laboral i maltractaments psicològic des del 2019 per part de companys del seu grup municipal. "Aquests fets han provocat danys en la meva esfera personal i professional, ja que la situació viscuda ha provocat un deteriorament greu de la meva salut", ha apuntat en un comunicat oficial. Des del PSC han admès a l'ACN que es va activar el protocol intern per assetjament laboral, però que el cas es va arxivar perquè "no es van demostrar els fets" i es van trobar "nombroses contradiccions". Baeza, que aquest any no forma part de les llistes del partit, ha assegurat que l'han apartat "per denunciar una situació que pot passar a qualsevol dona". 

La regidora de Salou ha explicat que l'assetjament li va provocar "por, pressió, aïllament i frustració" en veure's sola davant aquesta situació, fins a haver de demanar la baixa laboral, "amb un diagnòstic mèdic de depressió i ansietat que va acabar desenvolupant un posterior estrès posttraumàtic", ha detallat. Així mateix, ha exposat que va denunciar el cas dues vegades de manera interna al PSC el 2020 a través del protocol contra l'assetjament sexual i per raó de gènere "sense cap resultat". Dos anys més tard va presentar una denúncia al Comitè de Garanties del PSC amb "totes proves sobre el que havia tingut lloc", ha assegurat.

Tot i això, el partit va considerar que els fets no quedaven demostrats, mentre que Baeza apunta que van donar més importància a la versió dels seus companys del grup municipal que als documents mèdics. "A pesar d'haver presentat una denúncia extensa i ben documentada, amb tota mena d'informes de caràcter mèdics que acrediten els danys i seqüeles provocades, la seva paraula va tenir més pes que totes les proves aportades", ha denunciat en el comunicat.  

Més procediments sense resposta efectiva

La regidora de Salou també va demanar empara al Departament de Feminismes de la Generalitat i a l'Institut Català de la Dona, però, tot i ser tractada "amb professionalitat i proximitat", tampoc va rebre cap resposta. "La trista realitat és que en l'actualitat no existeixen protocols ni eines legals que permeten a les dones polítiques defensar-se davant aquestes situacions, la qual cosa ens deixa totalment desprotegides", ha assegurat Estela Baeza.

Baeza ha explicat en el comunicat que no ha volgut ser "partícip en una nova campanya electoral" d'aquest 28 de maig després de tot el que ha patit "en aquesta legislatura". "Necessito seguir aquesta lluita fora d'aquest entorn que tant m'ha danyat", ha afegit. Així mateix, ha desmentit abandonar el PSC per formar "part de les llistes d'altres partits": "És cert que he rebut ofertes, però la realitat és que se m'aparta per denunciar una situació que pot succeir a qualsevol dona, prohibida en protocols, en els Estatuts i en el codi ètic del PSC".