Un regidor de Vox a l'Ajuntament de València ha denunciat el partit d'ultradreta davant la Fiscalia per un grapat de motius. Vicente Montañez al·lega que la formació de Santiago Abascal és culpable dels delictes de finançament il·legal, falsedat documental, prevaricació, malversació, coaccions i organització criminal. Un moviment que arriba a les portes d'aquestes eleccions municipals 2023, precisament en un indret en el qual els resultats es preveuen renyits: les darreres enquestes atorguen encara una majoria absoluta a l'esquerra, però preveuen un avenç del PP i de Vox, que podria doblar els dos regidors que té ara mateix.

El document que ha presentat Montañez, de 10 pàgines, explica com el partit del qual forma part ha obligat grups municipals o parlamentaris a transferir les subvencions a la formació central. Segons ha avançat elDario.es, els de Santiago Abascal haurien intentat articular un mecanisme per absorbir les aportacions econòmiques que pertoquen a les filials segons els resultats obtinguts i la seva representació a les institucions. El regidor explica que el grup municipal de València va rebre un comunicat amb aquesta exigència i que, després de negar-se a transferir els seus ingressos al partit d'acord amb la valoració dels serveis jurídics municipals, els representants van ser citats a una reunió per pressionar-los a realitzar una pràctica que podria ser constitutiva de finançament il·legal.

Una reunió que queda relatada amb tots els detalls al mateix document, i fins i tot s'aporten àudios per reforçar la versió del denunciant. El secretari general de la formació, Javier Ortega Smith, i el gerent de la formació, Juan Aizcorbe, van participar en aquella trobada del 2020 per explicar el funcionament del mecanisme: l'òrgan central hauria aconseguit que els grups parlamentaris acceptessin convenis de col·laboració "a través dels quals rep el partit uns ingressos que venen dels grups municipals i parlamentaris i tenen la contrapartida d'uns serveis". La denuncia també remarca que Ortega Smith va al·legar que "tot costa diners", i que les diferents filials municipals i autonòmiques de Vox formen part d'"un únic projecte" per defensar el mecanisme.

La Fiscalia obrirà diligències d'investigació

Amb tot plegat, Montañez demana a la Fiscalia que admeti a tràmit la denúncia, dicti decret d'obertura especificant els fets a revisar i les identitats de les persones a investigar per acabar interposant davant el jutjat competent "les accions legals que corresponguin per a la depuració de les responsabilitats penals si existeixen". Segons ha informat l'ACN, fonts del ministeri públic expliquen que la denúncia encara està en registre, però que segur que s'obriran diligències d'investigació.