Més a prop de judici. La fiscalia Anticorrupció sol·licita quatre anys i mig de presó per al tinent d’alcalde de L’Hospitalet de Llobregat, el socialista Cristian Alcázar, al qual acusa del delicte d’estafa en haver simulat l’acomiadament de l’exregidor Cristóbal Plaza com a treballador del Consell Esportiu de l’Hospitalet (CELH), a qui també demana el mateix càstig. A més, a tots dos fa tornar al CELH els 47.147 euros que va rebre Plaza el 2017 per l'acomiadament.  De Plaza, també reclama que torni els 6.486 euros de la prestació de l’atur que va rebre fins que el 2019  va ser elegit regidor del consistori, d’on va dimitir quan va esclatar el cas del Consell Esportiu. L’acomiadament de Plaza és una peça de la investigació central, on està investigada l’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín (PSC) per suposadament haver permès despeses no aprovades al consell, del qual el fiscal recorda que és una entitat privada sense ànim de lucre que rep subvencions municipals  i de la Generalitat. El grup En Comú Podem de l'Hospitalet exerceix l'acusació popular, i l'Ajuntament de L'Hospitalet, l'acusació particular en la peça principal.

En l’escrit d’acusació, difós avui,  el fiscal afirma que “tant l’acord d’acomiadament com el pagament de la indemnització es van efectuar a l'esquena de l’Ajuntament de L’Hospitalet, i sobretot, dels òrgans de govern del CELH i l’assemblea general, privant conscientment tots dos acusats d’aquesta informació als organismes de l’entitat”. En el relat de fets, s’exposa que Cristóbal Plaza va subscriure un contracte laboral amb el Consell Esportiu de L’Hospitalet l’abril del 2002, com a secretari i director tècnic administratiu. A finals del 2016, Plaza i Alcázar, actual tinent d’alcalde d’Esports de l’Hospitalet i president del consell, van acordar la fi del contracte del primer perquè, segons el fiscal, “obtingués un benefici econòmic indegut”. El fiscal afegeix que tot i el pactat, “la realitat era radicalment oposada a la descrita documentalment pels acusats, ja que no concorrien causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció que justifiquessin l’acomiadament”. El fiscal exposa, sorprès,  que a l’estiu del 2017 Plaza va entrar  a treballar al consistori de l’Hospitalet, el març de 2018 va entrar a la junta directiva del CELH, el juny del 2019 pren possessió com a regidor socialista, i “com a colofó” -indica el fiscal- va ser nomenat president del CELH.

 

Situació econòmica

 El fiscal Anticorrupció afegeix que la situació econòmica del CELH es podia considerar “negativa”, amb u tancament positiu de 598 euros a l’exercici de 2016 i amb una previsió positiva de 217 euros pel 2017, a més d’un augment anual en les subvencions per part de l’Ajuntament i de la Generalitat. Afegeix que no era necessari amortitzar el lloc de Cristóbal Plaza, que a partir de gener de 2017, el mateix càrrec, “ara nomenat director”, amb les mateixes competències i sou va ser ocupat per Eduard Galí, també investigat en la peça central. Per tot això, el fiscal sol·licita que siguin condemnats a dos anys i mig de presó per un delicte d’estafa o alternativament d’apropiació indeguda, i a dos anys més de presó per  un delicte contra a Seguretat Social. A més de tornar els 47.147 euros al CELH.

Mòbil

La causa principal està pendent que la policia espanyola aporti un informe sobre el mòbil de l’alcaldessa Marín per aclarir si va permetre que Alcázar i Plaza seguissin fent despeses personals i privades amb els diners del consell esportiu, sufragat principalment amb diners de les famílies que apunten els seus fills a  fer esport i  casals d’estiu. A més, hi ha funcionaris investigats,  i també l’exsecretari general de l’Esport de la Generalitat i actual secretari d’Exteriors al Govern, Gerard Figueras, que va indicar que tots els ajuts al consell eren correctes.

 El febrer passat, va esclatar una derivada del Consell  Esportiu de l’Hospitalet a Cornellà de Llobregat, i  el jutge investiga onze encausats pels delictes de malversació de fons públics, prevaricació i frau en l’administració pública.