Ciutadans està en hores baixes, i el partit ho sap. És per això que els taronges han optat per rebaixar les expectatives i posar-se un objectiu electoral poc exigent de cara a les municipals de l'any vinent: retallar distàncies amb els socialistes. Però fins i tot això potser serà inassumible per a un partit en caiguda lliure, com van constatar els comicis a Castella i Lleó, en què Ciutadans va quedar al límit de la desaparició amb un sol diputat. Actualment, la diferència entre el nombre de regidors de totes dues formacions a Catalunya és abismal: el PSC supera els taronges en més de mil representants.

Tot i això, Ciutadans és optimista, i prepara per a l'últim cap de setmana d'aquest mes una convenció a Lloret de Mar que permeti impulsar la formació. "Volem demostrar que som l'alternativa al de sempre. Ciutadans és la garantia de canvi", ha afirmat avui Carlos Carrizosa, en la presentació pública de la conferència. "Som la segona força constitucionalista als municipis catalans, i volem retallar distàncies amb el PSC", a qui ha acusat de ser massa propers a l'independentisme. "Volem distanciar-nos del separatisme, sense pactes vergonyosos i sense caure en els excessos del populisme de dretes", ha dit en referència a Vox. I també ha tingut unes paraules de record per al Partit Popular: "Fa molts anys que són a molta distància de nosaltres".

Per ampliar el seu suport a les eleccions municipals, els taronges asseguren haver-se reforçat per a arribar-hi a punt. Així, ha reivindicat la tasca que han desenvolupat els regidors del partit "en llocs difícils", defensant la llibertat i la bona gestió. És aquesta feina la que creuen que pot impulsar-los: "Volem no només consolidar la nostra presència municipal, que ja és nombrosa, sinó també ampliar-la". De fet, Carrizosa ha assenyalat les regions específiques on volen aconseguir nous regidors: Osona, la Catalunya Central i Girona.

La convenció se celebrarà al Teatre Municipal de Lloret de Mar, un espai que té una capacitat per a 300 persones. I s'hi deixaran veure els principals noms del partit també a escala estatal, com ara la líder dels taronges, Inés Arrimadas, el portaveu nacional, Edmundo Bal, la vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís, i l'eurodiputat Jordi Cañas. També hi haurà càrrecs electes de la resta d'Espanya i representants liberals a la Unió Europea.

Cap coalició a la vista

Carrizosa ha tornat a rebutjar l'opció de pactar amb la nova formació de Valents, que busca aglutinar el constitucionalisme. Lluny d'això, el líder taronja a Catalunya creu que els d'Eva Parera "no estan al mapa polític", per la qual cosa no es planteja anar amb ells "enlloc". L'opció de presentar-se als comicis amb el PP tampoc agrada: "Ara com ara volem concórrer només amb la nostra marca. Tenim la força suficient per a ser una marca en solitari", ha opinat.

Luz Guilarte, alcaldessa

A l'acte de presentació de la convenció també s'hi ha deixat veure la presidenta de Ciutadans a l'Ajuntament de Barcelona. Per tal de poder optar a liderar el govern municipal, primer hauria de presentar-se com a candidata a les primàries del partit, però Guilarte és optimista i ja mira més enllà: "No vull ser candidata, vull ser alcaldessa de Barcelona i ser-ho amb Ciutadans". En aquest sentit, s'ha reivindicat com a l'opció referent de l'espai espanyolista, i l'aposta perquè "Colau no acabi de rematar el que està fent".