Els diputats de Junts pel Sí Jordi Turull i Roger Torrent i la diputada de la CUP Anna Gabriel seran els membres de la ponència conjunta que s’encarregarà de tramitar la reforma del reglament. La proposta, a instàncies de Junts pel Sí, vol incorporar la possibilitat d’aprovar les proposicions de llei a partir d’un sistema de lectura única a petició d’un sol grup, el que permetria agilitzar l’aprovació de les lleis de desconnexió.

Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot i PP han confirmat en la Comissió del Reglament que no participaran en la ponència conjunta. Consideren que hi ha altres mecanismes per reformar el reglament, com una proposició de llei a instàncies de tots els grups i que, en tot cas, la reforma del reglament és un tràmit molt important que necessita del consens de totes les formacions polítiques.

En aquest sentit, el diputat del PSC David Pérez, ha posat de manifest que "hi ha quatre grups que consideren que no cal reformar el reglament" i el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha demanat "de manera humil" que Junts pel Sí "es repensi la configuració d'una ponència conjunta" per reformar el reglament, encara més, tenint en compte que hi ha altres vies per portar-ho a terme.

El president de Junts pel Sí al Parlament, Jordi Turull, ha reiterat la voluntat del seu grup de ser “conseqüents amb els compromisos amb els ciutadans” i ha acusat els grups que s’absentaran de la ponència de “deixadesa de les seves funcions”. Per això, el diputat s’ha preguntat si el reglament contempla algun mecanisme per tal que s’incorporin els diputats, ja que, segons considera, “tenen l’obligació de fer-ho”.

José María Espejo, diputat de Ciutadans, ha titllat d’”escàndol” que Junts pel Sí demani que s’imposin “sancions per aquells que no volen participar de la seva iniciativa”. En aquest mateix sentit s’ha pronunciat el diputat del PP, Santiago Rodríguez, que ha assegurat que el fet de participar en una ponència conjunta és un dret, i no un deure, dels diputats i ha avançat que el seu grup parlamentaris estudiarà demanar “empara perquè es respectin els drets dels nostres diputats”.

La diputada de la CUP Mireia Boya ha estat l'encarregada de tancar el debat i ha demanat als "grans defensors dels drets" que defensin també altres drets, com una vida digna o el dret a vivenda, que "se'ls passen per on se'ls passen". Boya ha assegurat que faran seves algunes de les reivindicacions de la legislatura i demandes dels grups socials a l'hora de proposar algunes reformes al reglament.

L'última en intervenir ha estat la presidenta de la Comissió i també presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ha lamentat les acusacions d’alguns grups sobre les decisions de la Mesa i ha assegurat, en to seriós: “No permetré que es qüestioni la funció de la Mesa, ja que la ponència s’està constituint d’acord amb el reglament”.

Reacció dels grups

Després de la comissió, els portaveus dels grups parlamentaris han comparegut al Parlment per valorar l'actualitat parlamentària.

Els portaveus dels grups de Ciutadans, PSC i PP han coincidit en lamentar “l’amenaça” del president de Junts pel Sí al Parlament, Jordi Turull, que ha plantejat que la Mesa sancioni als diputats dels grups que no assisteixin a la ponència conjunta.  

El portaveu del principal partit de l’oposició, Carlos Carrizosa, ha titllat de “nyap” la proposta de Junts pel Sí de que els grups siguin sancionats pel Parlament i ha considerat que el partit del Govern i la CUP volen “silenciar els debats de l’oposició”.

La portaveu del PSC, Eva Granados, ha assegurat que qualsevol iniciativa parlamentària “està intoxicada pel procés” i Joan Coscubiela, portaveu de Catalunya Si Que es Pot, ha reiterat la importància del reglament, ja que són les “regles del joc” i que, per aquest motiu cal un acord per reformar-lo. Sobre la seva absència a la ponència, Coscubiela ha assegurat que la reforma del reglament que proposa Junts pel Sí “devalua la qualitat del debat”.

El portaveu popular, Alejandro Fernández, també ha lamentat que les institucions estiguin “al servei d’un sol partit” i ha repetit que la ponència conjunta “vulnera els drets dels diputats”.