Catalunya Sí que es Pot ha registrat aquest divendres una proposició de llei que pretén “reforçar les funcions del Consell de Garanties Estatutàries” davant el “nerviosisme” del Govern i de Junts pel Sí.

Junts pel Sí i la CUP van crear aquest dijous la ponència conjunta que ha de permetre reformar el Reglament del Parlament. Una de les propostes de reforma de Junts pel Sí és permetre la tramitació de les proposicions de llei per lectura única a instàncies d’un sol grup -en comptes de requerir la signatura de tots els grups- el que facilitaria l’aprovació de les lleis de desconnexió.

Davant el canvi del reglament que proposa Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot vol blindar el Consell de Garanties Estatutàries, un òrgan que depèn del Parlament però de caràcter no vinculant, per tal que la reforma “no suposi un deteriorament del debat ni la pèrdua de la seguretat jurídica dels diputats i diputades”, segons el portaveu de la formació, Joan Coscubiela.

La proposició de llei de CSQP es basa en tres eixos. El primer consisteix a “ampliar les possibilitats dels diputats de demanar un dictamen del CGE”. Segons estableix el reglament actual, per demanar un dictamen cal la petició de dos grups de la cambra. La modificació que proposa Catalunya Sí que es Pot, en canvi, proposa reduir el nombre de diputats necessaris a 10, el que permetria que, amb la composició actual de la cambra, qualsevol grup que pogués sol·licitar un dictamen del Consell de Garanties.

En segon lloc, es demana ampliar el termini de comunicació a la Mesa, fins ara era de dos dies, i que amb la reforma de CSQP passaria a ser de tres. Segons ha explicat el portaveu de la formació, una llei no es pot portar al ple fins que no hagi exhaurit el període que tenen els grups per demanar un dictamen al CGE. A més, segons estableix el reglament, la tramitació d’una llei queda temporalment suspesa fins que el CGE no emet el seu dictamen. Per tant, en el cas de les lleis de desconnexió els grups guanyarien, amb la proposta de CSPQ, temps.

L’últim dels punts, en relació amb el segon, permetria al CGE ampliar a un mes el termini per emetre dictàmens, fixat ara en 7 dies, sempre i quan “es tracti de lleis de gran complexitat”.

Joan Coscubiela considera que la proposició de llei de Catalunya Sí que es Pot dotaria el Consell de Garanties de “més força” i per tant donaria una major “seguretat jurídica als diputats i diputades”. Tot i que, a més, Coscubiela ha destacat que la proposta pretén "reforçar els partidaris del referèndum i aïllar adversaris", la proposició de llei segurament topi amb els vots en contra de Junts pel Sí i la CUP. De fet, la formació anticapitalista ja va assegurar que el Consell de Garanties vetlla pel compliment d’un Estatut “que no ha votat el poble català” i, per tant, és legítim incomplir el seu mandat.