La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha confirmat aquest dimecres que ha resolt un expedient contra l'actual ministre d'Exteriors, Josep Borrell, per la venda d'accions d'Abengoa per un valor de 9.030 euros quan era conseller de la companyia i coneixia informació privilegiada.

Borrell ha estat a punt de lliurar-se que es conegués la seva sanció perquè una reforma legal urgent del govern espanyol vigent des de principi d'aquest mes permet a la CNMV ocultar casos quan el mal a la persona és "desproporcionat".

Segons la CNMV, Borrell va ordenar la venda d'accions d'"una persona del seu entorn proper" que no identifica però que seria la seva exdona. Per a això, va utilitzar "informació rellevant que encara no havia estat publicada" i que Borrell coneixia per ser conseller de l'empresa.

Amb la nova norma, la CNVM té el poder de modular "excepcionalment" la publicitat de les sancions quan "consideri que la publicació de la identitat de la persona jurídica destinatària de la sanció o de les dades personals de la persona física sancionada pogués ser desproporcionada o pogués causar un mal desproporcionat a les entitats o persones físiques sancionades". En aquest cas pot ajornar la publicació, publicar-la de forma anònima o fins i tot "no publicar de cap manera la sanció imposada".

Des del govern es nega que l'aprovació d'aquesta aquest relacionada amb el cas de Borrell. La norma s'ha aprovat quan el ministre ja coneixia la sanció i si no s'hagués publicat en la premsa el ministre podria haver intentat que no es publiqués al·legant un "mal desproporcionat".