El títol de l'acte de Podem d'aquest dilluns a Madrid no donava lloc a equívocs: Tax the rich (impostos per als rics). És un vell compromís eternament postergat pel govern espanyol de coalició, on genera moltes discrepàncies. Però, acompanyats del dirigent laborista Jeremy Corbyn, el soci petit va decidir reobrir el meló, posant un altre cop damunt la taula la reforma fiscal. La resposta ha arribat dos dies més tard per part de la ministra d'Hisenda, la socialista María Jesús Montero, que, visiblement molesta, ha qualificat la iniciativa d'"inoportuna" i ha criticat que ni tan sols s'hagin esperat a l'informe del comitè d'experts que ho està estudiant des de fa mesos.

La proposta va ser presentada el dilluns per les ministres de Drets Socials, Ione Belarra, i d'Igualtat, Irene Montero. Segons els seus càlculs, permetria recaptar 30.000 milions d'euros més. La reforma fiscal plantejada, que ha entrat al Congrés en forma de proposició no de llei, inclou la substitució de l'impost sobre el patrimoni per un nou impost sobre les grans fortunes (que les comunitats no podrien bonificar, per evitar el dumping fiscal de Madrid) o un increment del tipus impositiu per a les empreses elèctriques amb un volum de facturació superior als 10.000 milions d'euros. També proposen reduir l'IVA als productes d'higiene femenina, a les perruqueries i als productes veterinaris o crear nous trams de l'IRPF per a les rendes superiors als 120.000 euros. A l'acte també hi havia representants d'ERC i EH Bildu, però no del PSOE.

Aquesta proposta, que els socialistes consideren unilateral, ha provocat un nou enfrontament públic. En una entrevista a TVE aquest dimecres, la ministra María Jesús Montero ha criticat que els seus socis no s'hagin "esperat" a l'informe que està elaborant el comitè d'experts per a la reforma fiscal, que s'espera per a finals de febrer. "La irrupció de Podem en aquest debat és inoportuna", ha arribat a denunciar la titular d'Hisenda, que ha reblat: "Un dels partits de la coalició ha sortit amb aquesta proposta, i jo ho respecto. Però m'han d'admetre que en aquest moment hauria preferit que s'hagués esperat". 

La resposta de Podem no s'ha fet esperar. En declaracions als mitjans, la ministra Ione Belarra ha rebatut que el que és "inoportú" és que a Espanya "els treballadors i les PIMES encara paguin el doble d'impostos que paguen les grans empreses, una injustícia que sí que és inoportuna". La també secretària general de la formació morada ha reivindicat que "els dos socis han de poder participar en els  debats centrals, igual que en matèria pressupostària".