La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha reflexionat, a través de les seves xarxes socials, sobre el sentit de la Diada d'aquest any.

En primer lloc, Rovira ha afirmat que alguns discursos de certs actors polítics del moment sobre la festa nacional de Catalunya "no són reals", ja que la Diada és una festa en què tothom té cabuda; ha recordat que se celebra des de fa anys de forma pacífica.

A més a més, Rovira ha recordat que es commemora la caiguda de Barcelona l'any 1714 i la pèrdua de drets i llibertats. Per tant, segons Rovira, cadascú pot decidir com celebrar la Diada, "vingui d’on vingui, pensi el que pensi i parli el que parli". 

Ens hem tornat a organitzar

Per altra banda, Rovira també ha dit que els republicans "ens hem tornat a organitzar" i ha afegit que tenen tot el dret de manifestar-se, igual que tothom que pensi diferent. La líder d'ERC també ha dit que els republicans defensen "la república com a únic camí per construir un país per a tothom", i que l'1-O va significar un punt "de no retorn" per a Catalunya.

També ha convidat tot l'independentisme a "ser més conscient que mai" per arribar a un consens per seguir construint la república catalana.

Exclosos de la Diada 

Rovira també ha escrit que els únics exclosos de la Diada són els presos i exiliats per les "seves idees, pensar el que pensen i per complir mandats democràtics i populars", i que per tant aquestes són les úniques llibertats que s'han coartat a la Diada.

Rovira també ha lamentat la seva situació actual, a l'exili a Suïssa. I ha afegit que "frisa" per ser al carrer amb la seva família i amics buscant el seu tram de la manifestació. Finalment, ha dit que la seva família i amics faran al feina per ella i per tots els presos i exiliats i ha desitjat una molt bona Diada a tothom.