Un total de 25 universitats de tot l'Estat espanyol, entre les quals dues catalanes, la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), s'han sumat a la iniciativa endegada per l'Autònoma de Madrid (UAM) per posar a referèndum la monarquia i la república, segons ha informat TV3.

La pregunta que s'inclourà a les paperetes és doble: "Estàs a favor d'abolir la monarquia com a forma d'estat i instaurar una república? I en cas afirmatiu: Estàs a favor de l'obertura de processos constituents per decidir quin tipus de república?

El primer referèndum es farà aquest dijous a la Universitat Autònoma de Madrid, i el 4 de desembre s'han convocat a la UB i la UPF. Les consultes arriben en un moment de fort qüestionament de la institució monàrquica, que s'ha agreujat a partir del dur discurs del rei Felip VI sobre la situació catalana del 3 d'octubre de l'any passat.  

L'últim episodi que ha incrementat el descrèdit de la monarquia ha estat la polèmica per la fotografia de la trobada a Abu Dhabi entre el rei emèrit, Joan Carles I, i el príncep saudita Mohamed bin Salman, assenyalat per la CIA com l'home que va ordenar l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi.