El 'sí' en un referèndum d'independència guanyaria per  deu punts el 'no', segons l’últim sondeig de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) de la UAB. Segons l'estudi, un 43,8% hi votaria a favor; un 33,6 en contra; un 16,7 no votaria; un 0,5 votaria en blanc o nul i un 5,4 no sap/no contesta, unes xifres que, comptant només vots afirmatius i negatius donarien un 56,5 pel 'sí' i un 43,4 pel 'no', és a dir, la diferència augmentaria als 13 punts.

 

Ara bé, tot i que el sondeig revela un suport majoritari a la independència, també destaca que el final del procés podria tenir un final ben diferent, ja que un 45 per cent de catalans assegura que desitja que aquest acabi amb més autogovern, però sense arribar a la independència. Efectivament, a la pregunta ‘Com li agradaria que acabés el procés sobiranista?’, la resposta més majoritària, amb l’esmentat 45%, és que el procés acabi ‘Amb un acord amb Espanya per dotar Catalunya de més autogovern’. Amb tot, la segona opció és ‘Amb la independència de Catalunya’, preferida per un 37,8% dels catalans enquestats. Pel que fa a la opció unionista ‘Amb l’abandonament del procés’, és a dir, amb el manteniment de l’statu quo o fins i tot amb una certa involució, només s’hi declaren a favor el 13%.

Ara bé, si es matisa la pregunta, passant del ‘Com li agradaria que acabés el procés sobiranista’ al ‘I com creu vostè que s’acabarà?’, les respostes varien, ja que un 39,7% creu que acabarà amb més autogovern; un 28,3% amb l’abandonament del procés, i en tercer lloc, un 16,5% creu que acabarà amb la independència.

Segmentació per partits

Segmentat a partir del record de vot, els votants de JxSí (77,7%) i CUP (76,5%) desitgen majoritàriament que el procés acabi amb la independència, mentre que els votants de PSC (77,9%), CSQEP (71,9%) i C’s (60,8%) volen una millora de l’autogovern. Només els votants del PP (54,3%) volen majoritàriament que el procés quedi en no-res.

Pel que fa al que creu cada enquestat sobre com acabarà el procés -més enllà dels seus desitjos- el votant de Junts pel Sí es troba dividit, amb un 33,6 que creu que acabarà amb més autonomia per davant d’un 33,1 que veu la independència al final del camí. Quant a la resta de partits, el votant de la CUP (37,3%) confia en la independència; els del PSC (51,9) i CSQP (51,6) creuen que tot plegat acabarà amb més autogovern i els de PP (56,5%) i C’s (47,3%) consideren que el procés serà abandonat.