Més del 76% dels catalans són partidaris del referèndum, segons l'enquesta que ha fet La Vanguardia i que es publica aquest dilluns. La majoria dels que volen votar aposten, però, pel pacte abans que la via unilateral, matisa el diari, que situa en l'empat tècnic els partidaris i detractors de la independència. 

L'últim sondeig de GAD 3 per a La Vanguardia situa els pro referèndum en el 76,6%, enfront dels que s'hi oposen, que són només el 19,7%. Augmenta un punt respecte a l'enquesta del juny de l'any passat, i consolida la majoria pro referèndum. Segons l'enquesta, el 59,1% vol que sigui un referèndum pactat amb l'executiu espanyol. Un 37,3% està a favor de la via unilateral.

La mostra, feta entre el 2 i 5 de gener, recull que el 42,3% dels enquestats votarien que sí, mentre que el 41,9% votaria que no. Un 5,9% diu que no votaria i un 9,9% no contesta. En aquest punt, el cau sis punts respecte a la mateixa enquesta que va fer La Vanguardia l'estiu passat, i, segons el sondeig, augmenten un 6,6% els partidaris que Catalunya es quedi a Espanya. 

Preguntats per la postura del nou partit que impulsa l'alcaldessa de Barcelona, ​​Ada Colau, el 40,8% no sap com definir-ho, el 23,8% creu que hauria de definir-se com federalista, el 18,6% ho veu autonomista i el 16 , 8% independentista.

Operació Diàleg

El 77,8% dels catalans no creu que el Govern hagi canviat la seva actitud respecte al procés sobiranista i el 72% tampoc considera que el president, Mariano Rajoy, tingui un pla amb mesures concretes que oferir als Catalunya.

Perquè el diàleg sigui possible, el 52,8% considera que l'Executiu central ha d'abandonar les actuacions judicials contra càrrecs electes com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, o l'expresident català Artur Mas.

En preguntar sobre com acabarà el procés independentista, el 27,8% creu que en una reforma constitucional, el 23,6% diu no saber-ho, el 16,4% augura una interpretació de l'actual norma i una negociació sobre el finançament català, el 16,2% creu que Catalunya acabarà sent independent i el 16,1% opina que el procés acabarà sense canvis en l'autogovern.

L'enquesta es va realitzar entre el 2 i el 5 de gener a 601 persones a través d'entrevistes telefòniques d'entre set i nou minuts de durada.