Unanimitat dels partits independentistes i partidaris del dret a decidir a favor del referèndum, sigui acordat o no, a excepció del PDC, que malgrat que no el defensa obertament, no es tanca a parlar-ne, en el debat que ha tingut lloc aquest dilluns a Londres.

En el marc de la ’Catalan Weekend’ que se celebra aquesta setmana a la capital anglesa, aquest vespre han coincidit en un col·loqui celebrat per l’ANC, representants polítics catalans de partits independentistes o sobiranistes: Albert Batet (PDC), Sergi Sabrià (ERC), Mireia Boya (CUP), Antoni Castellà (Demòcrates) i Jaume Asens (BComú), a més de Liz Castro, per part de l’Assemblea.

La possibilitat d’incloure el referèndum en el full de ruta ha centrat el debat, en què l’acord ha estat total, a excepció del PDC, que tot i no fer-ne bandera, ha dit que la proposta, “si és per arribar a la independència, benvinguda sigui”, i el matís d’ERC, que malgrat afirmar que la possibilitat de fer-lo “s’ha de consensuar”, els republicans “mai hi renunciarem”.

Imatge: ANC

 

Pel que fa a la celebració de l’hipotètic referèndum, els partits que l’han defensat obertament –tots menys el PDC–, han instat a celebrar-lo, sigui o no acordat amb l’Estat –també els comuns, de la mà de Jaume Asens–. En aquest sentit, el representant d’ERC, Sergi Sabrià, ha assegurat que l’aprovació de la llei de transitorietat jurídica és la clau perquè el resultat del posterior referèndum sigui vàlid.

A banda d’això, el PDC i ERC han aprofitat per tornar a llançar un missatge a la CUP, en el qual han dit que "cal aprovar els pressupostos", perquè el procés avanci. Albert Batet, en representació del PDC, també ha cridat a la unitat, perquè ”sense tots, això no és possible”, davant la crida de la cupaire, Mireia Boya, a fer virar el procés cap a l’esquerra, perquè, afirma, és per on “la base social independentista s’ampliarà".

També ha relacionat la qüestió social i la nacional Asens, que ha instat, a més, a “intentar desactivar les pors a la independència que hi ha a les classes populars de l’Àrea Metropolitana de Barcelona”. Així mateix, ha insistit en la necessitat de “teixir aliances”, a través de la “fraternitat”, tant dins com fora de l’Estat.

Asens ha aprofitat per criticar el “frau electoral” que, assegura, va ser el procés participatiu del 9-N, impulsat per l’expresident, Artur Mas, que va representar "la pèrdua de l’oportunitat de fer un referèndum vinculant”.

Per part de Demòcrates, Castellà ha instat els partits “a jugar la partida de la independència”, i a no embrancar-se en una “lluita entre partits”.

Els actes de la ‘Catalan Week, a Londres, continuaran demà, amb un debat, aquest cop en anglès, entre intel·lectuals anglesos i escocesos, entorn de la qüestió del procés català, en el marc de l’Europa actual.