El candidat a l'alcaldia de Barcelona, Manuel Valls, celebra que Nova Caledònia, l'arxipèlag situat al Pacífic, voti aquest diumenge si s’independitza de França després de l'acord a què es va arribar fa 30 anys. És més,Valls ha arribat a presidir la delegació parlamentària francesa sobre el futur institucional d'aquest territori administrativament francès. Aquesta delegació és la que prepara la consulta, en representació de l'Assemblea Nacional francesa. "30 anys de pau i progrés a través del compromís de tots", rememora Valls al seu compte de Twitter que acompanya amb fotografies de l'efemèride. 

França es va comprometre, mitjançant la signatura de l'Acord de Nouméa, a traspassar algunes competències a Nova Caledònia, exceptuant els poders d'àrees com defensa o justícia, entre el 1998 i el 2018. Aquest acord també incloïa la celebració d'un referèndum d'autodeterminació abans que s'acabés el període que obria la porta a un estatut de responsabilitat plena i una nova nacionalitat per a tota la ciutadania. Fa uns mesos es va acordar que la data de la consuta seria el 4 de novembre. 

El compromís de Valls, que defensa obertament el no a la independència, amb el referèndum de Nova Caledònia ve de lluny i el mes de febrer va ser designat ponent de la llei que va definir el cos electoral de la consulta.