La Cimera de Líders sobre el Clima ha començat forta aquest dijous. El president dels Estats Units, Joe Biden, s'ha compromès a reduir "a la meitat" les emissions de CO₂ pel 2030, amb l'objectiu de neutralitzar les emissions d'efecte hivernacles el 2050.

Coincidint amb el Dia de la Terra, el president estatunidenc ha donat el tret de sortida a la cimera amb una conferència on han assistit una quarantena de dirigents internacionals de manera telemàtica, entre els quals el president espanyol Pedro Sánchez. Biden ha assegurat que seguiran els passos per convertir-se en una economia amb zero emissions abans d'arribar a l'equador del segle XXI. 

Els compromisos pel clima: menys emissions

Les promeses del president demòcrata van molt més enllà que les del mandat de l'antecessor, Donald Trump, caracteritzat pels seus discursos negacionistes del canvi climàtic. De fet, el nou objectiu que s'ha marcat Biden també supera els Acords de París, en què els EUA només es comprometia a retallar les emissions de CO₂ un 28 % el 2025.

Joe Biden EFE

 El president dels Estats Units, Joe Biden, s'ha compromès a reduir "a la meitat" les emissions de CO₂ pel 2030, amb l'objectiu de neutralitzar les emissions d'efecte hivernacles el 2050. / Efe

Ara, amb l'objectiu de reduir-les a la meitat, la potència nord-americana se situa al costat dels objectius de la Unió Europea. "Els EUA representen menys del 15 % de les emissions mundials. Cap país pot resoldre sol aquesta crisi", ha remarcat Biden, intentant despertar així nous compromisos entre els líders mundials.

La lluita contra el canvi climàtic, un "imperatiu moral i econòmic"

Desmarcant-se completament dels discursos trumpistes, el president Biden ha defensat que la lluita contra el canvi climàtic és un "imperatiu moral, i un imperatiu econòmic". "No hi ha una altra opció, i els costos de la inacció no paren de créixer", ha sentenciat el líder demòcrata. A més, Biden ha destacat les oportunitats de desenvolupar una economia verda.

fabrica emisiones contaminacion - Pixabay

 Biden ha assegurat que seguiran els passos per convertir-se en una economia amb zero emissions abans d'arribar a l'equador del segle XXI. / Pixabay

La vicepresidenta estatunidenca, Kamala Harris, també ha participat en la conferència, alertant que cap regió del món és immune als efectes del canvi climàtic.

 

Imatge principal: El president dels EUA, Joe Biden, en una roda de premsa. / Efe