El Govern continua provant per totes les vies arribar a acords amb Espanya. Precisament per això, el president Carles Puigdemont ha exigit a la nova ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, "acabar amb l'infrafinançament crònic del sistema sanitari" que complica, encara més, la situació econòmica de la Generalitat.

Això és el que el president del Govern, Carles Puigdemont, ha exigit avui a la nova ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, en la inauguració a Girona del tercer Congrés de la Professió Mèdica a Catalunya al Palau de Congressos de la seva ciutat, on tots dos hi eren presents, ella en el seu primer acte oficial des que va agafar el relleu d'Ana Mato.

Sota la mirada d'un miler de metges catalans, Puigdemont els ha recordat que "en un país normal tindríem les eines legals i els recursos necessaris per garantir la sostenibilitat del sistema sanitari i la seva universalitat" i ha elogiat el seu públic assegurant que si el sistema sanitari continua aguantant, és "gràcies als professionals de la salut, que han anteposat la professió i l'atenció a la persona en condicions laborals i això diu molt del sector".

El Govern, en deute

Precisament per això, el president ha començat la seva intervenció admetent que "el Govern està en deute amb aquests professionals" que, en paraules seves, "formen part i construeixen amb el seu dia a dia un dels sistemes de salut més avançats d’Europa" i els ha recordat que l'Executiu català "sempre ha estat al costat de les vostres reivindicacions".

La solució que proposa és "assegurar-nos que tindreu la normalitat necessària per garantir l'excel·lència" que, ha reiterat, aquest model que frega la perfecció "és capaç de liderar trasplantaments i captació de recursos per a la recerca i ho posa servei de tothom".

Sistema caducat

Puigdemont ha carregat contra el Govern espanyol per haver fet cas omís a les peticions de Catalunya i s'ha lamentat que "no només no és que [l'infrafinançament crònic del sistema sanitari] no s'hagi acabat, sinó que s'ha agreujat". 

"Estic convençut que amb la voluntat de la ministra això aviat ho podrem arreglar, però si no s’arregla, és difícil que puguem resoldre les mancances", ha deixat anar dirigint-se directament a Montserrat, i ha tornat a reiterar que "és evident que tenim un sistema de finançament autonòmic no només injust sinó caducat".

Mantenir les inversions

El president del Govern també ha volgut deixar clar que la seva prioritat és mantenir el nivell d'inversions, com ja va dir el conseller de Salut, Toni Comín, i ha insistit en la voluntat del seu Executiu de "situar els professionals de la salut al centre del sistema, juntament amb el ciutadà i pacient".

Justament per això, Puigdemont ha volgut recordar que "la complicitat entre professionals i Administració ha de ser la pedra angular".