Nova rectificació de La Moncloa. En un esmorzar amb corresponsals estrangers, la ministra Reyes Maroto havia avançat aquest matí l'obertura de les fronteres terrestres amb França i Portugal, que tindria lloc a partir del 22 de juny, finalitzat l'estat d'alarma. Un parell d'hores més tard, però, el Ministeri d'Indústria i Turisme ha fet arribar una "nota aclaridora": l'arribada de viatgers internacionals no tindrà lloc fins a l'1 de juliol, com estava previst, sense cap excepció.

Segons ha explicat Maroto aquest matí, el govern espanyol tenia previst avançar al 22 de juny l'obertura de les fronteres terrestres amb França i Portugal, l'endemà que finalitzi l'última pròrroga de l'estat d'alarma. També s'aixecaria la quarantena per a aquests viatgers. I fixava per a l'1 de juliol l'aixecament de la quarantena per als viatgers que arribessin de països diferents a França i Portugal. Però la "nota aclaridora" del Ministeri ara ho desmenteix.

 

El comunicat assegura ara que "d'acord amb al principi de gradualitat, i tenint en compte els compromisos anunciats de reobertura del turisme internacional, la mobilitat internacional segura tindrà lloc a partir de l'1 de juliol". També assenyala que el govern espanyol "manté contacte permanent amb la Comissió Europea i amb els Estats membres per a coordinar i harmonitzar l'eliminació progressiva de les restriccions en els controls de les fronteres intraeuropees".

De fet, la nota recorda que el decret que prorrogava els controls fronterers interiors terrestres, aeris i marítimes "assenyala que podran prorrogar-se més enllà de l'estat d'alarma", que finalitza el pròxim 21 de juny amb la sisena i última pròrroga.

Pel que fa a la mobilitat interna dins l'Estat espanyol, el Ministeri d'Indústria i Turisme indica que "a partir de la finalització de la vigència de l'última pròrroga de l'estat d'alarma es recupera la mobilitat dins del territori nacional". Això és, a partir del 22 de juny.

Portugal ha demanat explicacions

Després de fer-se públiques les declaracions de la ministra Maroto, el govern portuguès ha demanat “explicacions” a La Moncloa. “Ens han sorprès aquestes declaracions”, ha admès Agusuto Santos Silva, ministre d’Exteriors portuguès, a l’agència estatal LUSA. Segons ha dit Santos, aquest anunci “no s’inscriu” en “l’estreta cooperació” que mantenen els dos governs respecte dels controls fronterers.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram