Tots els presidents del Govern de la Generalitat tret de Pasqual Maragall -retirat de la vida pública arran de la seva malaltia- i de Pere Aragonès acudiran aquest vespre a la convocatòria organitzada per la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, per abordar el paper de Catalunya a Europa. Amb la seva intervenció clouran el cicle de taules rodones Escolta, Europa amb què el departament ha volgut fomentar la participació ciutadana a la conferència sobre el futur d'Europa. Aragonès, que a la mateixa hora serà en un acte pels deu anys de la Filmoteca del Raval, no participa a la convocatòria d'Exteriors, segons fonts de presidència consultades per ElNacional.cat, perquè és un president en actiu i tots els qui hi intervenen són expresidents.

A la taula rodona dels presidents hi seran Jordi Pujol, després d'anys d'ostracisme des que va confessar que havia mantingut ocults diners d'una deixa del seu pare, Artur Mas, José Montilla (que participarà a través d'un vídeo), Carles Puigdemont (que intervindrà per videoconferència) i Quim Torra. L'acte comptarà amb taula d'eurodiputats, en què hi intervindran en la seva condició d'exparlamentaris de l'Eurocambra el president d'ERC, Oriol Junqueras, el socialista Joan Colom i la democristiana Concepció Ferrer, així com l'eurodiputat Toni Comín de Junts per Europa (també per vídeoconferència). La convocatòria, que començar a les 18,30 al paranimf de la Universitat, el clourà la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina.

La cita d'avui és la vuitena que s'ha convocat en el marc d'aquest cicle i ha de servir perquè els convidats abordin el futur d'Europa i la relació de Catalunya amb les institucions europees a partir de les seves experiències. La campanya per fomentar la participació ciutadana a la Conferència sobre el futur d'Europa es va posar en marxa el passat mes de desembre. 

El lema de la campanya Escolta, Europa fa referència a l'oda de Joan Maragall i reflexa, segons ha explicat repetidament la consellera Alsina, la voluntat política del Govern de participar amb veu pròpia en tots els debats que tenen lloc a Europa.

La campanya es produeix, a més, enmig l'estratègia que vol impulsar l'actual responsable d'Exteriors, per rellançar la política exterior de la Generalitat, potenciar les delegacions i defensar les reivindicacions del Govern davant de les institucions europees. Alsina ha denunciat repetidament les gestions de l'executiu espanyol per impedir que el Govern pugui arribar a les institucions europees. Això no obstant, a finals de gener la consellera va participar en una reunió amb la comissària de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira, després de set anys sense que el Govern pogués mantenir una trobada amb cap comissari europeu.