El desgast de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no tan sols es fa palès al consistori. En aquest, ha tret segons el darrer Baròmetre municipal, la pitjor nota de la darrera dècada de tots els alcaldes que han passat: un 4,2, tan sols una dècima per sota de l'inici del desastre que va marcar la carrera política de Jordi Hereu l'any 2010.

Retornant al fil del desgast polític, des d'Unidas-Podemos aconsellen a Yolanda Díaz que pel seu nou projecte també aparti Colau.

Colau "ja no ven"

La informació la revela el diari The Objective: "Un sector important del partit creu que Díaz ha d'apostar per cares noves pel seu projecte i deixar de banda les actuals aliades com Ada Colau". Però en aquest paquet, també inclou l'actual la diputada de Compromís, Mónica Oltra.

Així doncs, consideren que ambdues "no sumen sinó que resten en l'objectiu de construir un nou actor polític", de la mateixa manera que passa amb l'actual ministra Irene Montero. I en el perfil que tots coincideixen que s'ha de fer més gran és Ione Belarra, secretària general del partit i actual ministra de Drets Socials i Agenda 2030.

Iglesias també convida a reflexionar

Els liles saben que Díaz és la gran carta que tenen per seguir sent decisius al Congrés i no passar a la irrellevància que els seus avantpassats, en forma d'altres partits, van acabar convertint-se. Ara, cal saber quina resposta donarà la ministra gallega que sembla poc interessada a "escoltar aquells que no siguin del seu equip estricte". El mateix Pablo Iglesias estaria intentant convèncer Díaz d'excloure Colau i Oltra. I qui sap si, aquest factor, pot ser decisiu per acabar en una lluita interna de partit.

Assenyalen Oltra

La marca Díaz és forta però cal veure els satèl·lits amb què compta. Colau sempre ha reiterat que està centrada en la política municipal però la ciutadania, a través dels estudis municipals, no aplaudeix la seva figura. I la d'Oltra viu les seves hores més baixes. El cas d'abusos sexuals que va patir una menor tutelada per la Generalitat Valenciana esquitxa directament la vicepresidenta Oltra ja que el condemnat va ser el seu exmarit per uns fets que van ocórrer en un centra sota la responsabilitat d'ella mateixa.

Aquest fet és una arma que utilitza sovint la dreta de Pablo Casado per guanyar a València. A tall d'exemple, ahir dilluns, l'encara líder del Partit Popular va demanar directament al president espanyol Pedro Sánchez que "depurés responsabilitats" i Oltra ha demanat comparèixer a les Corts valencianes després de 175 denúncies publicades sobre casos d'abusos a menors.