"Els nostres dirigents se salten el seu propi mandat referendari i electoral". Això és el que denuncien des de Victòria Cat, una campanya de recollida de reclamacions de vot per exigir als polítics independentistes que implementin la República "o dimiteixin". De moment ja hi ha milers de reclamacions entrades al Registre de la Generalitat, segons l'organització.

La campanya fa una crida a posar una reclamació en la que es faci constar "de manera oficial i formal l'exigència ciutadana de fer efectiu el vot ja emès a favor de la independència de Catalunya, l'1-O i el 21-D, interpel·lant els 70 escons independentistes a que obeeixin el mandat democràtic de les urnes".

Les reclamacions es poden fer a través de les oficines del registre de la Generalitat, a l'edifici del Parlament de Catalunya o als ajuntaments d'arreu del país. També es poden fer a través de la pàgina web habilitada per la campanya

La campanya ha estat impulsada per entitats com l'ICEC, CADCI o Constituïm i ha recorregut diversos municipis catalans per exposar la proposta i sumar més reclamacions. Així, s'han organitzat grups per registrar reclamacions de vots, en municipis com Girona, Manresa, Palamós, Barcelona, Celrà, Viladamat,  Montgat, Pont de Vilomara, Guissona, Subirats, Argentona o Vilassar de Mar.

En declaracions a El Nacional, una de les promotores de la campanya i portaveu d'ICET als Països Catalans, Anna Arqué, ha explicat que la campanya té per objectiu fer pressió als partits independentistes i exigir-los que "si no són capaços" de fer efectiu el mandat "dimiteixin", així com també conscienciar als ciutadans que van votar per "70 escons i no per 70 diputats".

"Els vots són la butaca, no els diputats", alerta Arqué, que afegeix que els partits no poden pensar "que són propietaris dels vots". En el mateix sentit, també avisa que els partits es van presentar a les eleccions sota una programa electoral i que està en joc la democràcia si el compleixen.