El president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, ha retret a Pedro Sánchez que es vanagloriés "de l'aplicació de l'article 155". Ha advertit que aquests postulats no generen "un clima de confiança" i ha refredat la negociació dels pressupostos de l'Estat. "Si Pedro Sánchez és vanaglòria d'haver aplicat el 155, és obvi que això no crea un clima de confiança, ans al contrari. Tampoc si el Ministeri d'Interior justifica la infiltració a les JERC amb l'argument del terrorisme quan tothom, començant pel líder del PSC, Salvador Illa, sap que és fals", ha sentenciat en una entrevista a El Periódico

Junqueras ha apuntat que hi ha part de la societat catalana que encara no ha vist com els socialistes dificulten la creació de confiances. "La societat catalana que encara no és conscient que el partit socialista no sempre contribueix a crear un clima de confiança, és més, ho erosiona", ha exposat. Malgrat tot, no renuncia al diàleg. 

La taula de diàleg 

"Som conscients de les moltes limitacions d'aquesta taula, i que deriven del fet que el Govern central se la voldria estalviar", ha reconegut el líder republicà, tanmateix, ha reivindicat: "Per això, el Govern central agraeix tant que hi hagi independentistes que no posin tots els seus esforços en aquesta taula de diàleg". 

Junqueras ha recordat a Junts que el primer dels compromisos en la formació del Govern és que "tothom ajudaria en aquesta taula de diàleg". "Si Junts demana el compliment del pacte, significa que ara col·laboraran i canviaran la designació dels seus membres. L'independentisme és més fort si anem plegats", ha remarcat. 

Preguntat sobre la possible sortida de Junts del Govern Junqueras ha respost: "Som conscients que aquests debats interns acaben afectant el conjunt de la societat. Seria millor que no fos així, que tinguessin els debats dins els seus òrgans interns i no els traslladessin a la societat".

Diada 2022

la Diada d'enguany arriba envoltada de polèmica, principalment per la participació (o no) de membres destacats de la plana independentista en la manifestació. Tot plegat va començar amb l'anunci del president Aragonès, qui va afirmar que no aniria a la manifestació, al·ludint que anava en contra del Govern que presideix. Altres membres d'ERC han defensat aquesta postura, com Oriol Junqueras, qui ha insistit: "Interpretem que la convocatòria es fa en contra d'una part de l'independentisme que, a més a més, és la que guanya més eleccions. I creiem que l'adversari és l'Estat".