La indignació s’ha fet evident als passadissos del Parlament passades les quatre de la tarda. La diputada de la CUP Mireia Vehí i el diputat de CSQP Joan Giner han expressat la seva decepció amb la dinàmica del grup de treball sobre la utilització de les pistoles elèctriques o Taser per part de la policia.

El grup de treball ha votat les conclusions que han presentat els diferents grups parlamentaris després de quatre mesos de compareixences on s’ha escoltat el testimoni dels diferents actors implicats en el sector: des de representants policials a juristes, passant per forenses i entitats de defensa dels drets humans.

La CUP i CSQP han retret a JxSí el seu posicionament, alineat amb el PP i C’s, i que el resultat de tot plegat és que, literalment, "s’hagin passat per la pedra les recomanacions de Nacions Unides pel que fa al respecte dels Drets Humans".

Llum verda a l’ús amb "persones alterades"

La comissió ha donat llum verda a utilitzar-les davant "una amenaça amb arma banca i altres objectes contundents per persones alterades i violentes –sota efectes d'alcohol, substàncies estupefaents i malalts mentals". També en operacions per controlar l’ordre públic i en comissaries.

Aquests són alguns dels punts que han indignat tant comuns com cupaires. “Estem adoptant una policia que pot córrer el risc d’abusar de l’ús de la força, derivant en un conflicte entre la policia i la ciutadania, en comptes d'apostar per un model de policia de proximitat i de mediació”, ha apuntat Giner des de CSQP, que també ha recriminat a Esquerra que durant l’anterior legislatura s’oposés a l’ús d’aquest armament i que, en canvi, ara hi estigui a favor.  

“Les clavegueres de la República”

La diputada de la CUP Mireia Vehí ha acusat JxSí i el PSC de tancar files i "configurar les clavegueres de la República catalana”.

“Avui ha tancat files la bancada del règim en contra de la garantia dels drets humans i això, en vistes de la construcció de la República, és una mala notícia”, ha dit Vehí, que també ha afegit que veuen amb “tristor que de l’excepcionalitat se'n faci norma en polítiques de seguretat. S’aprova la idoneïtat de l’ús de les pistoles elèctriques en contra de les recomanacions dels organismes dels drets humans i s’entenen els drets humans com una qüestió de partit, com una qüestió d’interessos de determinats lobbies, i no com a pilars fonamentals d’un projecte polític com el que ha de ser la República catalana”.

Condicions d'ús

El grup de treball ha aprovat un conjunt de conclusions -vagues, segons CUP i CSQP- que haurien de condicionar l'ús de les pistoles elèctriques. Per exemple, que les usin els caps de torn de les Unitats de Seguretat Ciutadana o els caps de les BRIMO i que s'incorporin elements tecnològics que permetin deixar constància de tots els elements d'ús d'aquestes eines. 

Recorregut parlamentari

Les conclusions aprovades es portaran a la Mesa del Parlament i a la Junta de Portaveus, que hauran de decidir si les conclusions es debaten al ple amb l'objectiu que els grups parlamentaris les votin i, si prosperen, s'insti el Govern a aplicar-les.