El president de la Generalitat del País Valencià, Ximo Puig, ha anunciat una nova reforma fiscal en ple debat de política general de les Corts Valencianes. En contrapunt de les propostes que estan sorgint de les comunitats governades pel Partit Popular, el govern valencià aposta per una rebaixa de l'IRPF per a aquells que cobrin menys de 60.000 euros, "la majoria de la societat", ha remarcat.

Puig ha apuntat que la reforma busca reduir l'impacte de la inflació a les classes mitjanes i treballadores. La reforma fiscal valenciana tindrà efectes "des d'ara mateix" i amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener de 2022, segons informa Europa Press. D'aquesta manera, les rendes de 10.000 euros s'estalviaran un 21% de l'impost, les de 20.000 un 7,3%, les de 30.000 un 2,2% i les superiors a 60.000 quedaran igual que ara. Aquestes no han estat les úniques mesures que ha anunciat Puig. El seu pla de reforma fiscal també inclou incrementar en un 10% les deduccions i bonificacions fiscals per fills, pel lloguer, per família nombrosa, per conciliació, per despeses de llar d'infants i per fills menors de 3 anys. Se'n podran beneficiar rendes de fins a 30.000 euros.

Des del govern valencià es calcula que 1,34 milions de ciutadans es beneficiaran de la reforma fiscal que han presentat. "La nostra perspectiva és clara: no al populisme fiscal", ha remarcat Puig, apuntant veladament a la deriva que estan seguint en el Partit Popular. En aquest context, el president valencià ha deixat clar que el seu govern mantindrà l'impost de patrimoni perquè "només tributen el 0,5% de valencians" per ell. 

Tensió des d'Andalusia 

Diverses comunitats han començat una guerra oberta a través de les reformes en la seva fiscalitat per fer front a la crisi actual. Juanma Moreno, president de la Junta d'Andalusia, va ser qui va donar el tret de sortida a la tensió fiscal entre diversos territoris de l'Estat quan va anunciar que suprimia l'impost de patrimoni. Després que Moreno fes el primer pas, altres territoris com Galícia han seguit les seves passes, tot i que aquesta comunitat també ha anunciat una rebaixa de l'IRPF, en aquest cas a les rendes per sota dels 30.000 euros.

El PSOE no ha vist amb bons ulls aquesta iniciativa, la qual va denunciar des del primer moment. Per això, el passat dijous, el govern espanyol ha fet saber que estudia imposar un nou impost a les grans fortunes que hauria d'entrar en vigor el pròxim 1 de gener de 2023. Un moviment que Moreno ha considerat un “atac directe cap als andalusos” i “una contrareforma inventada des dels despatxos de la Moncloa”. Per la seva banda, l'executiu espanyol s'ha limitat a subratllar que en aquesta crisi han d'aportar els que més tenen.