El PSOE i el Partit Popular s’han embrancat en una pugna pel relat. El PP es vol desfer de la llufa que li intenta penjar el govern central conforme, a través de la baixada d’impostos a les grans rendes perpetrada a les seves comunitats, només beneficia a “una minoria, a les elits”. Els socialistes, en canvi, s’afanyen a apuntar-se el punt de ser el partit que “protegeix la classe baixa – mitjana, la majoria social del país”. D’aquí s’explica que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, hagi proposat al govern de Pedro Sánchez que abaixi l’IVA del 10% al 4% als productes bàsics de l’alimentació i d’higiene femenina infantil. D’aquest relat també s’entén que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, hagi anunciat aquest dilluns un paquet de mesures fiscals que s’aplicaran a partir del 2023 per contrarestar la supressió de l’impost de Patrimoni que acaba de decretar la Junta d’Andalusia.

Després de la reunió de l’executiva del PSOE, Montero ha explicat que “al llarg dels propers dies” el seu govern donarà detalls de les novetats fiscals, que es preveuen pujades selectives a les rendes altes. Segons ha assenyalat, algunes ja s’inclouran en el projecte de pressupostos de l’Estat que l’executiu està acabant de polir i d’altres es recolliran en una norma específica al marge de la llei que desplega els comptes públics – la llei de pressupostos no pot introduir noves figures impositives -. És el cas de l’impost a les grans fortunes que la Moncloa vol aplicar “de manera temporal”. Totes les mesures, ha apuntat Montero, tindran “una tramitació ràpida” perquè puguin posar-se en marxa a partir de l’any que ve.  Les mesures del paquet fiscal “seran compartides amb Unides Podem” amb qui la número 2 del PSOE confia consensuar el text de pressupostos: “Tindrem comptes en temps i forma, arribarem a un acord i ho farem aviat”.

Amb una mà, el PSOE apuntala el discurs de “protecció de la majoria social del país” i, amb l’altra, bufeteja “el populisme fiscal” que, segons el criteri de Montero, practica Alberto Núñez Feijóo, de qui ha dit que “l’únic punt que ha llençat és atacar l’estat del benestar buidant de contingut fiscal les administracions". “Quan el PP està a l’oposició, davant de qualsevol problema, la recepta és baixar impostos; i quan governa, davant d’alguna dificultat, la recepta és retallar el benestar”, ha assegurat la vicesecretària socialista, que ha recordat que el PP va pujar l’IVA als productes bàsics quan era a la Moncloa. De pas, ha impugnat la rebaixa fiscal a les grans rendes: “Reduir impostos a una minoria no només no incrementa la riquesa, sinó que és una llast per la recuperació econòmica”.

El PP contraataca amb l’IVA

Després que Andalusia s’apuntés al dumping fiscal, el PP s’ha posat les piles perquè no l’encasellin en una posició que només ajuda els poderosos. Per això el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha reclamat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que rebaixi al 4% l'IVA de productes bàsics que actualment tributen al 10%. "Productes bàsics com la carn, el peix, els olis, l'aigua, la pasta seca i les conserves", ha dit Feijóo aquest dilluns en una intervenció davant del Comitè Executiu Nacional del PP. Feijóo ha argumentat que "els espanyols han passat de tenir un dels cistells de la compra dels més assequibles de la zona euro a un dels més cars" i que un executiu "sensible" hauria d'actuar. La rebaixa de l'IVA al 4% és allò "raonable en aquest moment per poder fer la compra". "Aquesta rebaixa suposaria deixar d'ingressar uns 970 milions d'euros, però es cobririen amb una recaptació extraordinària de més de 1.000 milions d'euros que suposa l'increment de preus", ha defensat Feijóo. El president dels populars ha afirmat que es tracta d'una proposta "estudiada, solvent i fruit de reflexió i anàlisi" que "no carrega el cost de la crisi a les famílies ni als petits productors ni als venedors".