L'exdiputat i periodista Albano-Dante Fachín, ha comentat aquest divendres la confirmació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d'imposar el 25% de castellà a les aules de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar, i ha opinat que "això confirma, per enèsima vegada, que qui té la paella pel mànec, ens agradi o no, és el sistema judicial espanyol, que fa i desfà". Tal com ha explicat al programa de TV3 Tot es mou, aquesta ha estat la darrera notícia en unes setmanes repletes de controvèrsies tant en l'àmbit català com en l'estatal. "Passen tantes coses que, moltes vegades, perdem la dimensió", ha volgut recalcar Fachín. El poder del sistema judicial de l'Estat acaba passant "per sobre dels professionals, per sobre del que decideixi el Parlament, del que decideixin els governs", ha opinat.

"Fan i desfan"

"Seguim en aquesta situació en la qual, votem el que votem, hi ha uns tribunals que fan i desfan". Aquesta és la tesi de Fachín sobre l'ofensiva dels aparells judicials contra l'escola catalana. Sobre aquest sistema repressiu, l'exdiputat de Podem ha matisat que "no només són els tribunals. Hi ha un aparell mediàtic, hi ha un aparell polític" que, a parer seu, treballen per aquest objectiu de manera sistemàtica. Quant a aquest aparell polític que "té la paella pel mànec" a l'estat espanyol, Fachín no ha dubtat en assenyalar directament els socialistes espanyols i, de manera indirecta, els seus socis: "La setmana passada el Govern es va omplir la boca dient que hi havia un gran consens del qual participava el PSC, quan el mateix PSC és qui s'alinea amb els tribunals i amb partits com Ciutadans o el PP per fer complir" aquests propòsits.

25% de castellà a Canet

 El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la mesura cautelar que obliga l'escola Turó del Drac de Canet de Mar a impartir un 25% de les hores en castellà a una classe de P-4. L'octubre passat el tribunal va imposar aquesta mesura cautelar mentre es resolia el fons de l'assumpte. Al febrer diverses famílies van demanar derogar aquesta cautelar. El TSJC ja va desestimar al març la petició, i ara ha rebutjat un nou recurs. La decisió encara es pot recórrer al Tribunal Suprem. El TSJC va admetre el passat mes de febrer com a part condemnada una trentena de famílies de l'escola favorables a mantenir l'ensenyament en català i que van sol·licitar personar-se en el procediment.