Hores després que el Congrés dels Diputats aprovés la llei Celaá, que elimina la referència del castellà com a llengua vehicular a les aules, la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) ha sortit en defensa de l'espanyol i ha avisat que seguirà atentament la tramitació de la llei. L'Acadèmia està preocupada davant de la possibilitat que el text "no posi en qüestió l'ús de l'espanyol a cap territori de l'Estat ni promogui obstacles perquè els ciutadans puguin ser educats en la seva llengua materna" i recorda el Govern que la seva obligació és garantir el seu coneixement i la seva lliure elecció.

La RAE ha fet públic un comunicat després de la reforma de la llei que vol arxivar la llei Wert i, encara reconeixent que no és competent "per pronunciar-se sobre problemes de constitucionalitat", ha deixat clar que "segueix atentament" el concernent referent a això a la Cambra Baixa i que llaura el mateix en el Senat, on la reforma emprèn la seva recta final parlamentària abans de convertir-se en la vuitena llei educativa en democràcia. Precisament PP, Ciutadans i Vox ja han anunciat la seva intenció de portar el text davant del Tribunal Constitucional.

Desviar-se de la Constitució

"La RAE confia que el legislador no es desviarà de la protecció que l'article 3 de la Constitució dispensa a l'espanyol com a llengua oficial de l'Estat que tots els espanyols tenen el deure de conèixer i el dret d'utilitzar", afirma en el seu comunicat.

Així, l'Acadèmia destaca que l'espanyol conforma una "comunitat cultural que integren prop de 600 milions de persones" i que "més de 485 milions ho tenen com a llengua materna". "Aquesta circumstància converteix l'espanyol en un bé de valor incalculable, que és patrimoni comú de les nacions i els pobles que l'utilitzen com a llengua de comunicació i d'ensenyament, i obliga a tots els Governs, especialment el d'Espanya, a garantir el seu coneixement i lliure utilització", insisteix la RAU, que "es posa a disposició del Govern i del legislador per prestar l'assessorament que es consideri necessari".

Aprovació ajustada

El ple del Congrés va donar ahir dijous el vistiplau a la leY Celaá amb 178 vots a favor, 147 en contra i 17 abstencions. De forma ajustada, perquè les lleis orgàniques requereixen majoria absoluta (176). Li han donat suport, entre altres, del PSOE, Unidas Podemos, ERC o el PNB. Han votat en contra PP, Vox i Ciutadans. Junts per Catalunya, el PDeCAT i la CUP s'han abstingut, considerant que la nova llei no "blinda" la immersió com assegura ERC i té moltes mancances, malgrat ser un avenç respecte de la Llei Wert avui vigent. EH Bildu també s'ha abstingut.