L'associació independentista Reagrupament podria haver evitat l'assumpció de les regnes del consistori gironí per part d'Albert Ballesta. La decisió de Carles Puigdemont de deixar pas al número 19 de la llista va topar amb un petit impediment, la renúncia d'un regidor. "Amb els de CDC no hi havia problema perquè segueixen disciplina de partit, però amb nosaltres era diferent", expliquen fonts reagrupades a El Nacional.

Mai haurien arribat a imaginar els convergents que tot i donar-los una posició a la llista que els deixava fora del consistori, ignorant uns acords nacionals que establien "posicions de sortida en eleccions de caràcter general", haurien d'acabar depenent dels defensors de la declaració unilateral d'independència (DUI).

Malgrat tot, el reagrupat Carles Bonaventura, que en la legislatura 2011-2015 havia estat regidor dins del grup de la CUP, va fer un pas al costat per l'apel·lació de la direcció local a la "col·laboració". Aleshores van "confiar" en la bona voluntat i van restar expectants per un acord amb Esquerra Republicana, força amb què ja se sumava majoria absoluta independentista al consistori.

Denúncia des de dins

Però res va anar com esperaven. D'una altra manera haurien anat les coses si haguessin sabut que es voldria arribar a un pacte pel cartipàs amb Ciutadans o a un acord de govern amb el PSC. Aquestes decisions, de les quals no van ser informats, les consideren un "despropòsit" i una "deslleialtat".

"Ens fa vergonya com s'ha dut a terme el procés i naturalment el resultat i, en tot cas, la gent sabrà que no hem estat còmplices de la sociovergència , més aviat víctimes d'una falta d'honestedat", asseguren. Tot i així, els reagrupats gironins, executiva comarcal de la qual es reuneix aquest cap de setmana, no preveuen abandonar l'aliança. 

En qualsevol cas, conscients del "malestar" que ha causat el cas dins les files de CDC, RCat diu que insistirà en la via interna per tal de fer valdre els compromisos de primar la unitat independentista i polítiques de regeneració democràtics "que garanteixin una veritable refundació del partit".