L'endemà de la tempesta Otegi al Parlament, avui la majoria dels grups parlamentaris han posat el crit al cel per la prohibició de les estelades a la final de la Copa del Rei que el Barça jugarà diumenge contra el Sevilla al Vicente Calderón. Tots han coincidit, amb matisos més i menys contundents, en que es tracta d'una decisió injusta i errònia.

Un per un, representants dels partits han atès els mitjans de comunicació al saló de Passos Perduts de la cambra catalana per dir la seva. El més contundent ha estat el diputat de la CUP, Albert Botran, qui directament ha demanat fer cas omís d'una prohibició "que es fa explícita i als quatre vents" i que considera "injusta".

Contra les prohibicions injustes, sempre defensem que la millor manera de fer front és fent allò que prohibeixen", ha remarcat. Per tot plegat, el cupaire demana que el camp s'ompli d'estelades que "és una bandera de llibertats i amb una història darrera de reivindicacions". 

D'altra banda, el diputat de JxSí, Lluís Llach, considera que és una "vergonya i un insult a la dignitat" de la gent, atès que la prohibició de portar estelades va en contra de la llibertat d'expressió. "És barroer i matusser", ha lamentat. Un fet que ara "passa més sovint que durant els primers anys de la Transició", ha assegurat. En aquest sentit, opina que els valors democràtics de l'estat espanyol "estan sota zero".

 

 Llach atén els mitjans a Passos Perduts.

També el PSC s'ha mostrat molt crític. El diputat socialista, Ferran Pedret, ha dit que es tracta d'una decisió "molt poc intel·ligent i respectuosa amb els sentiments de moltes persones que són seguidores del Barça". Per aquest motiu, creu que la decisió s'hauria de "reconsiderar" perquè es tracta d'un "error".

Mentrestant, el portaveu de CSQP al Parlament, Joan Coscubiela, ha dit que "estem davant un atac impresentable a la llibertat d'expressió d'un PP cada vegada més lliberticida que necessita aquests conflictes com els voltors la carronya per alimentar-se". Per això,  l'ecosocialista també ha demanat una "resposta contundent".

PP i C's

D'altra banda, el líder del PP, Xavier García Albiol, assegura que "no comparteix" la decisió de la delegada del Govern a Madrid de prohibir les estelades a la final i que per una qüestió de principis està en contra "que es prohibeixin les banderes". De fet, dubta "de l'efectivitat" d'una mesura com aquesta.

No obstant, el popular ha matissat que "el debat sobre les estelades m'avorreix bastant, m'aclapara que sempre hagi de sortir el tema i que alguns partits vulguin substituir la senyera per l'estelada"."Tampoc no sóc partidari que en alguns ajuntaments i institucions els responsables polítics de CDC, ERC i d'altres partits decideixin treure la bandera espanyola, i això també s'ha de tenir present i fer reflexionar els que obren les polèmiques pels símbols", ha puntualitzat. "Alguns ens intenten posar l’estelada fins a la sopa i n’estem tips", ha criticat. 

Mentrestant, des de Ciutadans, el portaveu Carlos Carrizosa considera que aquest debat és "artificial". Ara bé, ha defensat uns camps de futbol "sense política i s’han de respectar els símbols que són de tots i que tampoc s’ha de xiular els himnes". En aquest sentit, ha criticat que Puigdemont i Colau hagin rebutjat anar a la final perquè "no són els presidents de les estelades, sinó de tots".