Decepció, indiferència i preocupació. Són alguns dels adjectius que es desprenen de la primera valoració de l'oposició al discurs del president de la Generalitat, Quim Torra, en el debat de política general. Li retreuen no haver fet polítiques concretes, no haver parlat d'alguns temes que consideren clau en polítiques socials o seguir "alimentant" el procés i la "confrontació". 

En declaracions als passadissos del Parlament tot just acabar el discurs de Torra, el president del grup de Cs, Carlos Carrizosa, ha titllat el discurs del president de "política ficció dictada per un fugit a Waterloo" i s'ha mostrat preocupat pel fet que Torra s'hagi referit a les detencions de dilluns passat a membres dels CDR, a qui ha titllat de "terroristes", i per les seves declaracions de "ho tornarem a fer". 

També ha fet declaracions davant els mitjans la portaveu del PSC, Eva Granados, que ha acusat Torra de "seguir amb la lògica de la confrontació i amb la llista de greuges" del govern espanyol amb Catalunya. "Ha perdut una gran oportunitat", ha afegit en aquest sentit. A més, ha assegurat que el cap de l'executiu català no ha fet "cap proposta" nova i ho ha titllat tot de "desgovern". Pel que fa als pressupostos, ha donat a entendre que fins que el Govern no abandoni el full de ruta independentista no hi ha res a parlar. 

Els comuns, oberts a negociar els pressupostos

Una situació diferent de la dels comuns, que tot i titllar el discurs de Torra de "decebedor per triomfalista" i d'haver parlat com si la crisi "hagués acabat", ha destacat que les propostes que el president ha fet en matèria pressupostària no els semblen malament. Entre les més destacades, Torra no ha descartat una reforma de l'IRPF o impostos mediambientals. Tot i això, la presidenta del grup, Jèssica Albiach, s'ha mostrat cauta i ha demanat una nova reunió per conèixer bé les xifres i posar "negre sobre blanc". 

La CUP, en canvi, veu "autonomisme" en les paraules de Torra i lamenta que no s'hagin posat sobre la taula propostes sobre "autodeterminació" ni tampoc quina serà la resposta a la sentència. Pel que fa als pressupostos, el diputat Vidal Aragonès, ha titllat les propostes de "propaganda" i ha assegurat que estan a "l'espera d'una proposta efectiva" per posicionar-se. 

Finalment, el diputat Santi Rodríguez del PP ha acusat el president d'"alimentar" el "procés" i el "conflicte" per "amagar la incompetència" del seu executiu.