Esquerra Republicana considera que la proposició de llei que JxSí i la CUP han entrat al Parlament per gravar els actius no productius de persones jurídiques permetrà acabar amb "pràctiques que són d'evasió fiscal".

Segons el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, amb aquesta proposta "s'ha acabat comprar-se un cotxe o un vaixell per anar a passejar per Calella de Palafrugell i posar-lo a nom de l'empresa". I és que aquesta iniciativa, junt amb els pressupostos que es presenten aquest dimarts, són, per ERC, "un pas més per augmentar la progressivitat i la redistribució". "No hi ha res que generi més diferències que els que tenen més no paguin impostos", ha conclòs.

I és que aquest dilluns s'ha conegut que el nou impost per gravar els actius no productius que estan a nom d’una empresa però tenen un ús particular per evitar pagar l’impost de patrimoni serà progressiu amb un màxim de l’1%. S’aplicarà a quatre tipus d’actius: béns immoles, vehicles de motor igual o superior a 200 cavalls, embarcacions de lleure de 8 metres d’eslora o més i aeronaus.

Segons un comunicat conjunt de JxSí i la CUP, el text de la proposició de llei que han presentat aquest dilluns els dos grups parlamentaris estableix que la base imposable es calcularà sumant el valor de tots els actius no productius. No es pagarà aquest nou impost si la suma no arriba a 500.000 euros o 100.000 si no incorpora cap immoble. JxSí i la CUP han pactat que aquesta proposició de llei es tramiti de manera paral·lela als pressupostos del 2017 i preveuen que la recaptació del nou impost ja es faci l’any que ve.

Influència d’ERC

A més de lloar aquesta proposta que s'ha presentat aquest dilluns al Parlament, Sabrià ha aprofitat per fer valdre "la influència d'ERC" en els diferents pressupostos que ha estat capaç de negociar "des del 2012". En aquest sentit, el portaveu republicà ha assegurat que amb les dades a la mà, entre aquells comptes del 2012 i els del 2017 que ara es presentaran, "la influència d'ERC ha fet que hi hagi ara 1.200 milions més per a polítiques socials".

En aquest sentit, Sabrià ha confiat que les "reunions entre els grups parlamentaris de JxSí i la CUP, i les trobades i contactes entre la CUP i el Govern" siguin fructíferes i els pressupostos s'acabin aprovant tot i les reticències inicials dels anticapitalistes. "Aquests pressupostos són imprescindibles per continuar endavant amb el procés i amb el compromís que tenim amb la ciutadania per programar la república. I a més, no tirar-los endavant suposaria una renúncia a 1.200 milions més per a polítiques socials. Estem segurs que ningú hi renunciarà a cap dels dos objectius i tothom posarà el país per davant", ha insistit Sabrià.