L’autoconvidada del rei Felip VI als actes de commemoració, divendres vinent, del primer aniversari dels atemptats del 17-A, prometen desvirtuar el sentit de l’homenatge previst per l’ajuntament, que preveu posar en primer lloc les víctimes i els seus familiars, raó per la qual es limitarà a una interpretació oficial i una lectura d'un text en record de les víctimes sense que hi hagi previst cap discurs oficial.

La intenció del rei d’Espanya d’esdevenir protagonista, flanquejat a més pel president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i del president del PP, Pablo Casado, pot convertir el que havia de ser un acte en record de les víctimes en una altra cosa, o així ho imagina el diari madrileny ‘La Razón’, que assegura que el president de la Generalitat prepara un parany al monarca espanyol.

“Torra prepara una encerrona al Rey en los actos del 17-A”, assegura el rotatiu en el seu principal titular de portada, on assegura que el president té la intenció de mantenir durant la jornada “la seva estratègia de desprestigi i assetjament a la figura del Rei”, tot perquè es preveu la possibilitat que Torra aprofiti la trobada forçada amb el rei -el del discurs del 3 d’octubre- per donar-li un manifest on es demanaria l’excarceració dels presos polítics.

Un punt més enllà, el diari de Marhuenda apunta que també divendres, l’independentisme prepara una “tarda calenta”, en al·lusió a diversos actes d’homenatge als presos polítics.

“Presos musulmans”

Altres diaris també se centren en aspectes relacionats amb el primer aniversari dels atemptats, com l’ABC que porta en la seva edició d’avui una informació que apunta que “Una ‘unitat d’intel·ligència’ vigila 300 presos musulmans d’alt risc”, tot afegint que les presons s’han convertit en el “principal focus de radicalització d’islamistes”. Al seu torn, El Mundo ofereix una entrevista amb l’actual imam de Ripoll, que es planteja com és possible que “no es sospités” del seu predecessor, Abdelbaki Es Satty, considerat l’inductor intel·lectual dels atemptats del 17-A.

 

Finalment, ‘El País’ no destaca cap tema relacionat amb el 17-A en portada i aposta per un altre dels temes recurrents d’aquest estiu, la crisi immigratòria, amb el titular “El ‘Aquarius’ vuelve a tensar el pulso migratorio”.