Dimarts al vespre el rei Felip VI farà el seu habitual missatge de Nadal, on acostuma a fer un repàs de la situació política des del seu punt de vista. En una situació d’inestabilitat política com l’actual, es dona per fet que el missatge monàrquic haurà d’incidir en l’actualitat més candent, amb temes principals com ara la investidura o la resposta a la sentència del TJUE.

Ara bé, si Felip VI encara no sap ben bé què dir –ell o qui li escriu el discurs–, pot comptar amb un apuntador de privilegi que ja li diu per on ha d’anar la cosa. El diari La Razón ho deixa així de clar a la seva portada: "La majoria dona suport a un missatge del Rei dur amb el separatisme". A l’interior el títol canvia per "Un Rei de notable davant els polítics" i recull una enquesta d’NC Report sobre el paper del Rei, amb valors com que els enquestats valoren positivament la seva tasca “davant el bloqueig polític” o que un 62,9% creu que Elionor succeirà el seu pare.

La pregunta important, però, i la que destaca el diari, és la que demana si el Rei "ha d'enviar un nou missatge com el del 3 d’octubre del 2017 davant rupturistes i separatistes". Un 56,2% ho creu així, per un 30,1% que diu que no caldria. Per partits, els més partidaris de la mà dura són els votants de Cs (100%); Vox (92,9%) i PP (72,8%). No consta el tant per cent de lectors de La Razón que subscriuen la idea, però és fàcil d’imaginar.