Tota una petició perquè Europa intervingui en el conflicte català. El conseller empresonat, Raül Romeva, ha intervingut en l'acte de presentació de la plataforma Diàleg UE-Catalunya a través d'una carta que ha llegit la seva dona, Diana Riba. El text, una reivindicació de l'europeisme català, insta les institucions europees a mitjançar entre l'estat espanyol i Catalunya per trobar una solució política, com també recrimina a l'executiu de Mariano Rajoy "haver renunciat a fer política".

"Europa no pot tancar els ulls. S’hi juga la seva credibilitat", ha exposat Romeva a l'escrit, en què ha demanat que la UE surti en defensa de Catalunya i posi en pràctica els seus "ideals d'inclusió i respecte dels drets humans". 

D'altra banda, Romeva ha dirigit la seva crítica més dura cap al govern espanyol, a qui ha acusat d'haver "renunciat" a fer diàleg. "Podria haver sabut articular millor la diversitat dels seus pobles", ha sentenciat el conseller, que s'ha reivindicat com un home de diàleg, capaç d'arribar a acords amb aquells que pensen diferent. 

Les declaracions de Romeva han tingut lloc en el marc de la presentació de la plataforma Diàleg UE-Catalunya, a l’Ateneu Barcelonès. L’entitat, que va néixer el mes de novembre, agrupa eurodiputats provinents d’una quinzena de països europeus. L’objectiu de l’entitat és instar les institucions europees a mitjançar entre els governs espanyol i català per aconseguir una sortida dialogada en el cas català. Un gest, per cert, que l’indepedentisme sempre ha esperat per part de la UE després del referèndum de l’1-O i l’aplicació del 155. 

"Ens diuen nazis. És una indecència espectacular"

En l'acte, marcat per la denúncia a l'actitud "autoritària" de l'estat espanyol, han intervingut també els eurodiputats d'ERC i CiU Josep Maria Terricabras i Ramon Tremosa, que en la línia expressada per Romeva han mostrat la seva estupefacció davant el paper de l'executiu de Rajoy en l'afer català. "Estem aquí per denunciar la impressionant mentida d’estat que s’està escrivint", ha exposat Tremosa sobre els que qualifiquen el moviment independentista de violent. "Ens diuen nazis. És una indecència espectacular", ha assenyalat sobre el que creu que és un "relat fals d'Estat".

En sintonia, Terricabras ha lamentat la "ignorància de Pirineus en amunt" sobre la situació catalana. "Es pensen que morta la cuca, morta el verí", ha exposat en referència a la mort de Franco i la recuperació de la democràcia. Una democràcia de la que ha destacat les imperfeccions ara més visibles amb l'empresonament de polítics i la intervenció de l'autonomia.