L'independentisme avui té un suport europeu més ampli i, sobretot, més organitzat. Aquest matí s'ha presentat la plataforma Diàleg UE-Catalunya, una entitat a favor d’una solució dialogada per al cas català, l’alliberament dels presos polítics i el final de la vigència de l’article 155. A l’acte hi han intervingut tres de la quarantena d'eurodiputats que han denunciat l’autoritarisme de l’Estat, que han fet una petició a una solució negociada per al cas català.

A l'acte de presentació, que ha tingut lloc a l'Ateneu Barcelonès, l'exministre d'Exteriors d'Eslovènia i actualment eurodiputat de l'Aliança de Liberals i Demòcrates Europeus (ALDE), Ivo Vajgl, ha denunciat l'intent de l'Estat "d'humiliar la nació catalana" amb l'empresonament dels polítics independentistes en l'execució d'una política que ha qualificat sense embuts "d'autoritària". També ha expressat la seva estupefacció davant el "silenci" de les institucions europees després d'aquesta deriva autoritària per part de les institucions espanyoles.

Ivo Vajgl / Sergi Alcàzar

L'exministre eslovè ha fet una crida als catalans a "no perdre l'esperança" i mantenir la "demostració de força" de la manifestació de diumenge passat, en què centenars de milers de persones van participar en una crida a favor de l'alliberament dels presos polítics.

Tot i els embats a la causa independentista, Vajgl no ha dubtat quan ha assegurat que "properament" el Principat serà un estat de la Unió Europea de ple dret: "Els propers anys Catalunya serà una de les estrelles de la UE", ha exposat en referència a la bandera de la unió. Aquest convenciment l'ha refermat en la perseverança dels catalans i en el dret "irrenunciable" a l'autodeterminació.

"Vergonya europea"

A banda de la intervenció de Vajgl, aplaudida pel públic assistent, també hi han participat dues membres de l'entitat, les eurodiputades Izaskun Bilbao i Eleonora Forenza, del PNB (integrat a ALDE) i l'Esquerra Unitària Europea. Forenza ha parlat de la "vergonya europea" respecte a la distància que han adoptat les institucions de la UE envers el cas català, tal com també ho ha dit a través d'una carta el conseller empresonat Raül Romeva.

Per la seva banda, Bilbao ha estat especialment combativa amb l'empresonament dels polítics catalans, de qui ha destacat el seu "patiment": "Són nou ciutadans que mai han agafat una arma ni tampoc han seguit cap forma de violència", ha exposat en referència als consellers empresonats i els Jordis, als quals no veu possible atribuir-los el delicte de rebel·lió. L'eurodiputada basca també ha apostat per una solució dialogada i ha exigit que s'abandoni la "destrucció recíproca" i s'aposti pel que ha anomenat "discurs de la seducció", en un escenari on no es compari el 23-F amb la via independentista.

Els tres representants europeus han coincidit en el fet que, malgrat que Europa segueix de lluny la qüestió catalana, hi ha una gran preocupació a les institucions europees que després no es demostra de cara a la galeria. "Els comissaris estan preocupats i ens pregunten sobre el tema, però l'estat espanyol està fent pressió pel silenci", ha denunciat Bilbao.

Què és Diàleg UE-Catalunya?

La plataforma Diàleg UE-Catalunya, una entitat que es va posar en marxa el mes de novembre, agrupa una quarantena d'eurodiputats provinents d’una quinzena de països europeus. Després d'un acte a Brussel·les, avui se n'ha fet la presentació a Catalunya, en què ha assistit una àmplia representació política: els eurodiputats Josep Maria Terricabras (ERC) i Ramon Tremosa (CiU); el vicepresident del Parlament, Josep Costa; el senador del PDeCAT Josep Lluís Cleries; la diputada de JxCat Elsa Artadi, i molts d'altres. També s'han pogut veure familiars de presos polítics, com ara la dona de Jordi Cuixart, Txell Bonet. 

Entre els ponents, a banda dels eurodiputats Ramon Tremosa i Josep Maria Terricabras, també s'ha comptat amb les paraules del diputat europeu per ERC, Jordi Solé, que ha donat una dosi d'optimisme. "Hi ha solidaritat a Europa però també a les institucions tenim amics. L'existència d'aquest grup té un valor incalculable", ha exposat. El periodista Martí Anglada també ha intervingut i ha parlat del procés com un "tsunami democràtic".
 

La principal fita de l’entitat és instar les institucions europees a mitjançar entre els governs espanyol i català per aconseguir una sortida dialogada en el cas català. Un gest, per cert, que l’independentisme sempre ha esperat per part de la UE després del referèndum de l’1-O i l’aplicació del 155. 

Com a objectius, a banda d’una crida al diàleg i un referèndum pactat, els membres d’aquesta plataforma aposten per l'alliberament del Govern i els Jordis i posar fi a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, després de quasi cinc mesos d’intervenció de les institucions catalanes.

 

Fotografies: Sergi Alcàzar