Raquel Sánchez, ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, ha criticat en la seva intervenció a la Trobada Empresarial al Pirineu, que se celebra a la Seu d'Urgell, l'absència de representants de la Generalitat a l'acte d'aquest migdia —que ha decidit plantar l'esdeveniment— en què el govern espanyol ha anunciat la seva proposta pel Quart Cinturó del Vallès. En aquest sentit, Sánchez creu que els polítics "s'han de dedicar a apagar focs, no a llançar més benzina al foc". A parer de la ministra, aquest gest del Govern és "un menyspreu a les reivindicacions del territori" i ha volgut assenyalar que, a la presentació, hi han assistit "molts" representants dels agents socials, econòmics i alcaldes dels municipis del Vallès directament afectats per aquest projecte. Malgrat tot, la titular del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana aposta perquè "tot i les sortides de to, les administracions seguim treballant, parlant i arribant a acords dia a dia".

 

Aquest matí, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha referit a la manca d'inversions de l'executiu estatal a Catalunya en una intervenció que també ha tingut lloc a la Trobada Empresarial al Pirineu de la Seu d'Urgell. Segons Aragonès, la Moncloa "ha de ser conscient que el temps de les paraules ja ha acabat i que ara és l'hora de l'execució i dels compliments". Sobre el projecte de connexió entre Sabadell, Terrassa i Castellar del Vallès per la B-40, anomenat com a Quart Cinturó, el cap de l'executiu català ha indicat que són propostes que "no estan sustentades en cap acord concret; per tant, de nou paraules". Pere Aragonès també ha lamentat que "l'incompliment reiterat dels darrers anys, amb xifres absolutament inexplicables, són injustificables" i considera que el problema és que a Catalunya es juga "la competitivitat, l'economia i la qualitat del país".

Per a Raquel Sánchez, la plantada del Govern "és una mostra més del desacord, dels embolics interns que tenen". La ministra de Transports ha asseverat que la determinació del govern espanyol és "continuar tirant endavant projectes que ja han esperat molt". Encara sobre l'absència del secretari general de Polítiques Digitals i Territori, Ricard Font, a la roda de premsa de l'acord per pagar el Quart Cinturó del Vallès, Sánchez ha volgut subratllar que no ha "entès" aquesta reacció: "Ens hem assabentat dues hores abans de l'acte que no vindrien". A més, la titular del Ministeri de Transports segueix defensant les inversions de l'Estat a Catalunya i, tot i que admet que "l'execució de 2021 no va ser bona en percentatge d'execució", insisteix en el fet que "sí ho va ser en termes absoluts" i que és "la inversió més alta desemborsada a Catalunya des del 2010".

Creació d'un pla per ampliar carrils a l'AP-2 i l'AP-7

Durant el seu discurs a la Trobada Empresarial al Pirineu, Raquel Sánchez ha anunciat que el mes de juliol presentarà un pla per crear nous enllaços i ampliar carrils en diversos trams de l'AP-2 i l'AP-7. "Cal millorar la capacitat de les vies per donar resposta a la nova realitat sense peatges", ha declarat la ministra. Un altre projecte que sortirà a la llum serà el de la variant de la Pobla de Segur. Segons ha explicat Sánchez, aquest estiu sortirà a informació pública aquest treball a l'N-260. A curt termini, diu Raquel Sánchez, és necessari "augmentar la seguretat viària de l'Eix Pirinenc".