La 33a edició de la Trobada Empresarial al Pirineu ha arrencat aquest dijous a la Seu d'Urgell tot havent assolit una xifra rècord d'inscrits, amb més de 650 i superant els 600 previstos per l'organització. La guerra a Ucraïna i els efectes que aquesta té per a les empreses és el teló de fons d'unes jornades que enguany tenen com a eix central la "innovació i sostenibilitat" com a "palanques de creixement" i que promouen una major participació entre el públic menor de 35 anys. El president de la Trobada, Josep Serveto, ha afirmat que el context actual és "incert" i amb un escenari "molt volàtil" marcat, ha detallat, per "l'increment dels preus de la matèria primera i les polítiques expansives dels bancs centrals".

Serveto ha explicat que a la Trobada al Pirineu es parlarà de les "perspectives d'incertesa" que hi ha de cara al futur i ha dit que aquestes jornades serveixen per posar sobre la taula temes d'actualitat que no només afecten l'empresa, sinó al conjunt de la societat. En aquest sentit, ha volgut deixar clar que per créixer de forma sostenible són necessàries "polítiques i accions reals" que vagin en línia dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l'Agenda 2030. Per la seva banda, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Francesc Viaplana, ha posat en valor el 'hub' tecnològic que tindrà aquest mateix any la capital alturgellenca, amb 24 socis fundadors entre els quals, ha recalcat, hi ha empreses importants del territori.

La ubicació de les jornades empresarials es manté al Palau d'Esports, un emplaçament que ja es va fer servir l'any passat amb la voluntat de donar compliment a les mesures de seguretat per la covid-19. De les ponències d'enguany també destaca el fet que al programa s'ha previst la participació de fins a 16 empresaris que exposaran el seu "cas d'èxit", així com estratègies diferencials i models de negoci. Respecte a la presència de membres d'empreses patrocinadores del certamen que tinguin menys de 35 anys, des de l'organització han apuntat que se n'han inscrit una cinquantena.

Actes del programa

Pel que fa el programa d'aquest dijous, hi han participat José Elías, president d'Audax Renovables, i Josep Lagares, CEO de Metalquimia a la taula inaugural "Creativació o extinció". Posteriorment, en una taula rodona sota el títol "Experiències empresarials d'èxit amb clau lleidatana", hi han intervingut Delfí Robinat, CEO de Culinarium; Virgínia Agelet, CEO i cofundadora d'ILERNA Online; Josep Ribalta, CEO de Grup Pinsos Ursa, i Sònia Plana, CEO d'Exquisitarium. Finalment, la primera jornada queda clausurada amb la conferència "Súper trucs mentals per a la vida diària", a càrrec de l'enginyer, neuropsicòleg, il·lusionista i mag Jorge Luengo. A les 21.30 hores, se celebrarà un sopar al pavelló polivalent.

Pel que fa als ponents del divendres, la jornada arrencarà a les nou del matí amb la conferència inaugural del president Pere Aragonès. A les 10 hores, tindrà lloc la taula "Sostenibilitat i economia", amb les intervencions de l'economista, professora d'IESE i consellera del Banc d'Espanya, Núria Mas; i de la directora de Greenpeace Espanya, Eva Saldaña. Dues hores i 15 minuts després, es farà la taula "Estratègies empresarials diferencials". Hi participaran Josep Ametller, conseller delegat del Grup Ametller Origen; Ana Vallés, presidenta de Sorigué; i Sara Werner, cofundadora i COE de COCUNAT. A les 14 hores, en el marc d'un dinar, l'economista, empresari i exministre Josep Piqué pronunciarà la conferència "L'escenari geopolític, econòmic i energètic després de la invasió d'Ucraïna". A la tarda, a les 17 h, hi haurà la taula d'startups amb el títol "Tendències del sector - La nova economia digital". Hi intervindran el director d'StartmeUP de Deloitte, Mario Teijeiro; el CEO de Velca Motor, Emilio Frojan; el CEO d'OWO Game, José Fuertes; el CEO de Syra Coffee, Yassir Raïs; el CEO de BIT2ME, Javier Pastor; i la CEO de Cites a Cegues, Alba Vallejo. L'encarregada de fer la conferència de cloenda a les 18.30 hores serà la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez.