El jutjat penal número 3 de Lleida ha condemnat els rapers Pablo Rivadulla (Pablo Hasél) i Eloi Yebra (Ciniko) a pagar una multa de 6 euros diaris durant 3 mesos, que suma en cada cas 540 euros en total, després de considerar-los responsables d'un delicte lleu de falta a l'autoritat per la cançó 'Menti-Ros' publicada a Youtube el 5 de desembre del 2014 en què criticaven les polítiques de l'alcalde Àngel Ros al capdavant de l'Ajuntament de Lleida.

La jutge considera provat que els dos acusats van publicar el vídeo "amb ànim de menyscabar la dignitat de l'alcalde", emprant expressions dirigides contra ell com ara ''Àngel malparit, et mereixes un tret, t'apunyalaré, m'has arruïnat o t'arrancaré la pell a tires". Durant el judici, Ros -que va declarar com a testimoni- va assegurar que amb 'Menti-Ros' es va sentir amenaçat i intimidat i va témer per ell i la seva família.

Així mateix, la magistrada també considera provat que al cap de pocs dies (el 10 de desembre del 2014) i un cop ja incoat el procediment per 'Menti-Ros, Pablo Hasél va publicar una altra cançó a Youtube en aquest cas cantada només per ell i titulada 'Un alcalde miserable, no un Déu' "amb el mateix ànim que la primera", segons recull la sentència. En aquest altre vídeo es podien sentir expressions com ara "si em tanquen a la presó per tot això, et juro que ni que sigui l'últim que faci te'n penediràs tota la vida, paraula. Pren-ho com una amenaça si vols, no és gratuïta, és una resposta a aquells que volen fotre'm encara més la vida". 

Témer per la seva vida

Justament per aquest cas, Pablo Hasél i Ciniko es van asseure el 23 de novembre del 2016 al banc dels acusats per un presumpte delicte d'amenaces de mort a l'alcalde de Lleida. Durant el judici, Àngel Ros, que va declarar com a testimoni, va assegurar que amb 'Menti-Ros' es va sentir amenaçat i intimidat i va témer per ell i la seva família. 

Els acusats, però, van sostenir que van fer una cançó de denúncia social en to satíric i que no es va amenaçar ningú. L'advocat de la defensa va sol·licitar l'absolució dels dos rapers tenint en compte el dret de llibertat d'expressió i va demanar que la nul·litat del procés judicial pel fet que Ros no va presentar cap denúncia personalment. Per la seva part, la fiscalia va demanar que es condemni els acusats a un any i tres mesos de presó per un delicte d'amenaces o, alternativament, per un delicte lleu de falta de respecte a l'autoritat a una multa de 1.800 euros. Finalment, la jutge els ha condemnat a pagar una multa de 540 euros, en cada cas.

Els dos condemnats tenen ara deu dies per recórrer la sentència mitjançant un recurs d'apel·lació davant el jutjat penal número 3 de Lleida perquè sigui resolt per l'Audiència de Lleida.  Cal recordar que el raper lleidatà Pablo Hasél ja va ser condemnat per l'Audiència Nacional a dos anys de presó per un delicte d'enaltiment del terrorisme per cançons de suport a els GRAPO o ETA, entre d'altres. La condemna va ser ratificada pel Tribunal Suprem el març del 2015.