L'exmembre de la Mesa del Parlament Ramona Barrufet ha comparegut aquest dilluns al matí al Jutjat d'Instrucció número 1 de Lleida per rebre per videoconferència la comunicació oficial del jutge instructor Pablo Llarena del seu processament per desobediència. És el mateix delicte pel qual s'acusa la resta de membres sobiranistes de l'antiga Mesa del Parlament. Barrufet havia de comparèixer el 7 de maig al Tribunal Suprem, a Madrid, però no ho va fer per motius mèdics.

La compareixença de Barrufet ha durat cinc minuts i, a la sortida, ella mateixa ha explicat que Llarena li ha comunicat que està acusada per desobediència i que ella li ha respost que es remetia al que havia declarat el 9 de novembre i que s'acollia al dret de no declarar. "Ja ens veurem al judici oral i els nostres advocats ens defensaran com ho hagin de fer", ha dit davant dels mitjans de comunicació que l'esperaven a la sortida i a qui ha agraït el seguiment. "El més fàcil en les circumstàncies en què som és l'oblit i és molt complicat per a la gent que és a la presó injustament i a l'exili, que són amics meus. Us demano que ens ajudeu a no oblidar-los", ha afegit.

A Barrufet l'han acompanyada fins als jutjats de Lleida el seu advocat, el seu marit i membres del PDeCAT. Entre ells, el delegat del Govern a Lleida destituït pel 155, Ramon Farré; el president del grup municipal a Lleida i diputat al Congrés, Toni Postius, i l'exdiputada al Parlament Violant Cervera.

Per la seva banda, el seu advocat, Xavier Melero, ha explicat que el calendari jurídic serà a partir d'ara ordenar la continuació de la tramitació del sumari per les persones processades i la sala haurà d'assenyalar les dates per a la celebració del judici oral. "Sembla increïble i semblava impossible, però el judici podria celebrar-se entre l'octubre i el novembre", ha dit.

Els altres exmembres sobiranistes de la Mesa van defensar el 7 de maig a Madrid davant del jutge Pablo Llarena que van actuar sota el criteri de la "inviolabilitat parlamentària". Lluís Guinó, Lluís Maria Corominas i Anna Simó també van ser poc més de cinc minuts dins la sala. Van negar els fets pels quals el jutge Llarena els processa per desobediència i es van reafirmar en la declaració que ja havien fet davant el jutge el 9 de novembre. Joan Josep Nuet també va comparèixer el 7 de maig i no compta amb mesures cautelars. Els altres estan en llibertat provisional i han de presentar-se setmanalment davant el jutge, no tenen passaport i tenen prohibit sortir del territori espanyol. També van haver d'abonar 25.000 euros en concepte de fiança per eludir la presó.