El candidat de Vox a la moció de censura, Ramón Tamames, guarda com un tresor el discurs que farà per convèncer els 350 diputats que cal desbancar el govern de Pedro Sánchez. Dilluns registraran la proposta al Congrés dels Diputats i a l’espera que Meritxell Batet li posi dia i hora, Tamames dona pistes del que dirà amb comptagotes. En la primera entrevista que ha concedit des que va acceptar l’oferta de Santiago Abascal, l’economista ha promès que ningú li ha posat límits al discurs. “Seré lliure de dir el que penso en base a les meves apreciacions i experiències. Sense vetar res”, ha explicat a Televisió Espanyola. A més, ha assegurat que la formació d’ultradreta li ha deixat “total llibertat” encara que no ha volgut avançar ni una paraula. “No explicaré res dels continguts de la meva intervenció; els destinataris del meu discurs són els espanyols que es representen a través dels 350 representants de la sobirania nacional”, ha reblat Tamames.

D’aquesta manera, l’exmilitant del Partit Comunista d’Espanya (PCE) s’ha negat a confirmar la informació que publica aquest dijous el diari El Mundo, en la qual s’afirma que el candidat no defensarà en plenitud el programa de Vox. Segons el diari conservador, Tamames no abordarà en la tribuna d’oradors assumptes relacionats amb els drets de les dones (la violència de gènere i l’avortament), els drets LGTBI o el model autonòmic en discrepar l’economista amb l’argumentari que sosté habitualment Vox. De fet, posarà el focus fonamentalment en la política econòmica, la unitat d’Espanya, la defensa de la Constitució i que farà una “crida a la concòrdia”. Per El Mundo, Tamames i Abascal han trigat molt a posar-se d’acord justament pel contingut del discurs que ha de fer des del faristol. En l’entrevista a Televisió Espanyola, Tamames s’ha limitat a dir que “l’important és el repàs del que està passant en l’economia, la societat i les relacions exteriors d’Espanya”.

Els “dubtes raonables” de Tamames

Tamames té gola avall que la moció de censura té un marge gairebé inexistent perquè triomfi (fa falta majoria absoluta a la cambra). “Tinc els meus dubtes raonables que la moció pugui tirar endavant”, ha admès. A diferència de la moció presentada el 2020 —el PP de Pablo Casado va votar-hi en contra—, ara Alberto Núñez Feijóo aposta per abstenir-se. Els números són una utopia, però servirà per agitar, un altre cop, el vesper de la política espanyola, que arrossega la sacsejada per la reforma del Codi Penal i ara està immersa en la polèmica de la llei del només sí és sí.

Batet la situarà al calendari

El primer pas serà posar-hi data. Dilluns la registraran al Congrés i la mesa de la cambra l’haurà de validar comprovant que reuneix tots els requisits necessaris. Un cop l’admeti a tràmit, Meritxell Batet obrirà un termini de dos dies durant els quals es podran presentar mocions alternatives. La presidència de la cambra fixarà dia i hora encara que, segons el reglament, no podrà ser abans dels cinc dies posteriors al registre. Això implica que, com a molt aviat, podrà ser el 5 de març. Tot i això, tenint en compte que el 7 de març es debat la presa en consideració de la reforma del PSOE de la llei del només sí és sí, els càlculs de Batet situen la moció de censura durant la segona quinzena de març.