El politòleg Ramon Cotarelo ha dit "les coses pel seu nom". "Aquesta esquerra antiindependentista no és nacionalista. És imperialista i colonial", ha escrit al seu compte de Twitter. 

Amb "aquesta esquerra" es refereix a l'exeurodiputat per Podemos i exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo que, en una entrevista a eldiario.es, assegura que "l'1 d'octubre es va produir un alçament militar violent i públic". 

Jiménez Villarejo defensa la qualificació de rebel·lió per al procés sobiranista i la presó provisional dels seus líders. L'exdiputat al Parlament Europeu està d'acord que se'l pugui considerar delicte de rebel·lió. "Segons la fiscalia, només va haver-hi dues persones greument lesionades l'1-O", argumenta Jiménez Villarejo, "i aquest dia també va haver-hi 93 agents de l'autoritat lesionats per llançament de tanques i pedres, i altres formes de violència". 

Un professor titular de la Universitat de Tours, Jorge Cagiao, s'ha fet ressò de l'entrevista del digital. Al text que l'acompanya, hi ha escrit: "Molta esquerra, però quan es toca el tema de Catalunya no se'l distingeix d'un militant del PP". 

Jiménez Villarejo, a la mateixa entrevista, afirma que la presó provisional "està justificada". Hi ha una dada objectiva, segons l'exfiscal, per valorar si procedeix la llibertat provisional: "Els imputats que han fugit de la justícia i no han tornat", diu.