La primera reacció del govern espanyol ha arribat a escassos minuts de la decisió de Roger Torrent d'ajornar el ple d'investidura de Carles Puigdemont. Segons fonts consultades per El Nacional, a la Moncloa creuen que la decisió d'ajornar el ple d'investidura respon a les mesures jurídiques preventives que va adoptar el Tribunal Constitucional, a petició del govern espanyol, on es va supeditar que el cap de llista de Junts per Catalunya pogués ser investit, en la seva presència al Parlament, després de posar-se a disposició judicial del jutge Pablo Llarena del Tribunal Suprem.

"El govern espanyol considera que el respecte a la legalitat i l'ajornament del ple en què s'havia d'investir de manera fraudulenta Puigdemont és la conseqüència obligada de l'actuació de l'estat de dret, tant per l'acció del govern espanyol com dels tribunals", diuen les fonts consultades. "Gràcies al recurs d'aquest govern [espanyol] i a les cautelars dictades pel TC s'ha evitat que avui s'hagués dut a terme una burla a la nostra democràcia", han afegit. "Els independentistes saben que estan obligats a complir la llei com la resta de ciutadans i aquest govern [espanyol] seguirà defensant les institucions", diuen.

Les declaracions, però, arriben després que Torrent hagi afirmat que s'ajornava la investidura per buscar "garanties" amb què dur-la a terme satisfactòriament.