El govern espanyol encara no ha respost la carta del president Quim Torra per mantenir una reunió al més alt nivell amb el cap de l'executiu central, Mariano Rajoy. La qüestió és que, segons ha explicat Rajoy en una entrevista a la cadena COPE el dia posterior a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat, la trobada hauria d'esperar a què es formi Govern a Catalunya. És a dir, a què Torra rectifiqui i nomeni consellers que no estiguin ni a presó ni a l'estranger, motiu pel qual el govern central no ha publicat encara el decret de nomenament al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

"M'hi reuniré quan formi un govern. Estic disposat a parlar, però dins de la llei. El seu antecessor va venir a demanar-me una cosa que no li podia donar i no li vaig donar" ha dit Rajoy en al·lusió al referèndum que Carles Puigdemont va demanar al govern espanyol. El fet és que la formació de l'executiu català encara no s'ha produït perquè la Moncloa està esperant a què Torra canviï el nomenament de consellers per publicar-ho al DOGC. "A ningú se li acudiria que jo nomeno el ministre de Sanitat, Justícia o Interior i aquest se'n va a viure a Hongria" ha ironitzat el mandatari espanyol.

En aquest estat de coses, Rajoy ha advocat perquè no hi haguessin uns nous comicis a Catalunya, tot i que no ho ha descartat. "No descarto res, no depenen les eleccions de mi, però crec que no té sentit. Les eleccions han de celebrar-se cada 4 anys i no estar cridant la gent constantment a les urnes" ha carregat. Precisament, ha dit que aixecar el 155 tampoc no "depenia" d'ell, sinó del fet que hi hagi un Govern efectiu, i si el procés de formació de Govern s'havia allargat era perquè s'havien succeït diversos candidats –Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Torra.

També hi ha hagut crítiques per al líder de Ciudadanos, Albert Rivera, i elogis al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a càrrec de l'1-O. Sobre el primer ha dit que no entrava "al cap de ningú que el PP hagi pagat el referèndum", ja que havia posat en marxa el 155 –una discussió que Rivera va encetar, i que va provocar la tensió entre el ministre Cristóbal Montoro i el jutge Pablo Llarena. En canvi, de Sánchez s'ha dit "molt satisfet" perquè no hauria fet "declaracions extemporànies", i ha considerat que podien arribar a acords en "qüestions d'Estat" com pensions, pacte de l'aigua o educació.