Rajoy ha qualificat d'antidemocràtic i il·legal el procés d'aprovar les lleis de transitorietat que ha tingut lloc al Parlament de Catalunya. Ho ha fet davant una trobada dels alcaldes del PP celebrada a Saragossa. Ha afirmat que actuarà acomplint la seva obligació i el seu deure: tot fent que s'apliqui la llei. "Faré tot el necessari perquè no hi hagi referèndum, perquè és la meva obligació". "El més important que m'han encarregat els espanyols és que preservi la unitat nacional", ha afirmat Rajoy, i ha qualificat la sobirania nacional de "clau de volta sobre la que es construeix la nació".

Interpretació dels fets

Rajoy ha formulat entre aplaudiments la seva visió dels darrers esdeveniments a Catalunya: "Què ha passat a Catalunya aquesta setmana? Que s'ha liquidat l'Estat de dret. L'objectiu final és que Espanya deixi de ser Espanya ". Rajoy ha carregat contra els sobiranistes: "Els diputats [sobiranistes] han actuat a la brava. Han passat per sobre dels drets de gairebé la meitat dels diputats. S'ha volgut suprimir la sobirania nacional...". Rajoy ha criticat el procediment d'aprovació de les lleis: "S'ha fet en 12 hores el que a d'altres parlaments dura mesos".

Amenaça amb contundència

Rajoy ha assegurat que "Espanya continua essent un Estat de dret, on la llei s'acompleix". I ha advertit que recolzaran les actuacions dels jutges i de la fiscalia. Ha presumit de la força de l'Estat, i ha advertit els partidaris del dret a decidir: "Estan menyspreant la força de la democràcia espanyola i la determinació de les principals forces espanyoles amb el suport de la immensa majoria dels espanyols". Finalment, ha insistit en què el referèndum no tindrà lloc.