El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha demanat al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que obri el diàleg amb el Govern de la Generalitat davant la situació plantejada pel referèndum d'autodeterminació. El portaveu de l'executiu central, Íñigo Méndez de Vigo, no s'ha volgut pronunciar sobre la resposta de Rajoy i s'ha refugiat que ambdós estan d'acord que és "inacceptable" perquè vulnera "sistemàticament" la Constitució. En conseqüència, s'han emplaçat a obrir un diàleg permanent i fluid sobre l'avenç de la Generalitat les properes setmanes.

Els socialistes no volen que la Moncloa els "descarregui" la responsabilitat de les accions dutes a terme a Catalunya, segons ha comunicat la portaveu socialista, Margarita Robles, al final de la reunió. Per aquest motiu, han demanat al president espanyol que sigui "mesurat" en els anuncis que faci l'executiu central en endavant sobre com abordar el tema català. Per altra banda, han adreçat al president espanyol que és "insostenible" que no aporti solucions i per això el PSOE es mostra disposat a endegar "mesures legislatives, serioses, rigoroses" al Congrés per pal·liar el conflicte sobiranista, si el govern espanyol abans no mou fitxa, tot i que donaran suport a allò que faci. 

Robles no ha volgut aclarir en què consistirien aquestes accions. Preguntada per si era una reforma de la Constitució en el sentit federal i plurinacional, la portaveu ha dit que aquesta seguia sent la proposta que el seu partit defensa. Menys ambigua ha estat quant a l'aplicació de l'article 155: ha dit que no s'havia parlat d'aquesta possibilitat, i que el PSOE no ho portava al seu programa. El dubte ha quedat en l'aire quan, preguntada sobre si donarien suport a la inhabilitació de polítics via el Tribunal Constitucional, ella s'ha tornat que era una "mesura jurídica" i que les iniciatives legislatives ho emparaven tot.

De Vigo, per la seva banda, es queda que Sánchez ha dit a Rajoy que en el PSOE "sempre trobarà una defensa de la legalitat i la Constitució en contra del referèndum unilateral". El portaveu del govern central s'ha indignat amb el fet que la llei presentada aquest dimarts fos qualificada de "suprema". S'ha espolsat, però, la forma com Sánchez es va desmarcar del gallec fa uns dies, quan va afirmar que dubtava que Rajoy fos capaç d'aturar l'1-O i que hi hauria una mena de votació. "L'important és la voluntat de mantenir posicions comunes", ha insistit. 

Els portaveus respectius han sortit per explicar la trobada, ja que el president espanyol havia de viatjar urgentment a Hamburg per una cimera europea, i Sánchez va preferir mantenir el mateix perfil i delegar-ho a la representant al Congrés, per la seva banda. La cita ha durat dues hores i mitja i també s'hauria abordat el terrorisme gihadista, la seguretat internacional o la voluntat de tancar un pacte per la violència de gènere. Fonts socialistes expliquen que ha estat cordial, malgrat el més d'un any que feia que ambdós dirigents no s'havien vist, a causa de la ingovernabilitat del 2016.