Mariano Rajoy està tocat, però no enfonsat de moment per la sentència de la trama Gürtel, a l'espera que l'escenari de la moció de censura de Pedro Sánchez s'esclareixi i el PSOE determini definitivament si té els suports per ser investit president del govern espanyol. Tal és l'enfadament de Rajoy amb el secretari general, que l'ha acusat de voler pactar amb el president Quim Torra i Carles Puigdemont i dinamitar així "l'estabilitat" d'Espanya, tot "debilitant-la". Considera el cap de l'executiu central que el socialista "només" pensa en ser president "a qualsevol preu".

"No sabem què vol fer. Estarà mirant d'arribar a alguna entesa, haurà d'explicar-ho ell, què està disposat a fer a canvi, no ho puc saber" ha dit Rajoy, en ser preguntat sobre si "l'aliança constitucionalista" pel 155 continuava vigent. En aquest sentit, Rajoy s'ha permès dubtar del pacte subscrit per endurir la intervenció de la Generalitat i ha esmolat el verb per recordar-li al secretari general que fa escassos dies "criticava" el president Torra, a qui li va dir "supremacista, xenòfob, i racista" sense esmena i va proposar sancionar els polítics amb aquest tarannà. 

El cap de l'executiu central s'ha desfet també en acusacions i retrets contra el líder socialista, a qui li ha insinuat que buscava el "seu lloc a la política espanyola" amb la moció de censura, després d'haver "deixat" el PSOE en un terra de 84 escons el 2018, després dels 90 escons el 2017. "Hi ha dues opcions: pactar amb Ciudadanos i Podemos, o amb ERC, el PDeCAT de Puigdemont i Torra, Bildu i Compromís. Qualsevol govern així és inviable, i ho sap, però a ell li és igual" ha carregat Rajoy en al·lusió a allò que al 2016 es va anomenar el "govern Frankestein". 

Així les coses, el mandatari espanyol ha dubtat que la Gürtel fos el detonant de la moció. "No és la conseqüència de res. És l'excusa de totes les seves necessitats" ha dit Rajoy en al·lusió a què Sànchez posés com a pretext que el Partit Popular estigués condemnat a "títol lucratiu" pel cas. Els seus arguments s'han basat en què "cap membre" de l'actual executiu central ha estat condemnat, que la trama es remuntava al 2003 i que la sentència no era "en ferm", sinó que el PP la recorria, ja que només hi tenia una responsabilitat civil, i no penal, perquè "no coneixia els fets". 

Davant d'aquest escenari, el president espanyol ha dit que Sánchez era carent "d'autoritat moral" per jutjar-lo a ell, ja que segons aquest patró, el socialista també hauria de marxar quan es conegui el veredicte del cas dels ERO a Andalusia, o de la presumpta trama del Partit Socialista del País Valencià. Inclús, també ha desautoritzat la consideració del tribunal sobre que el resultat de la sentència minava la "credibilitat" de Rajoy. "Qui reparteix certificats de credibilitat a Espanya? Els ciutadans. Qui té més credibilitat, un partit amb 84 escons o amb 134?" s'ha vantat.