El passat professional de la portaveu del PSOE Margarita Robles passava desapercebut, asseguda a la bancada del seu partit, fins que Mariano Rajoy li ha donat una utilitat per desestabilitzar-la durant la sessió extraordinària al Congrés, cridat a explicar la Gürtel i el finançament del Partit Popular. Rajoy s'ha preguntat, irònicament, si un no podia ser testimoni d'un judici, com era el seu cas. Tot seguit, ha recordat que Robles també ho va ser un cop: durant el judici sobre qui hauria impedit la investigació de l'assassinat i posterior enterrament en calç viva dels presumptes etarres José Antonio Lasa i José Ignacio Zabala, en el marc del GAL. 

La forma com Rajoy ho ha explicat ha irritat profundament la socialista, qui en la seva segona intervenció –que només durava 5 minuts– ha ignorat la corrupció i s'ha centrat a justificar-se. "No m'agrada parlar de mi mateixa", deia, davant els crits de burla de la bancada del PP. Robles ha interpretat com si el gallec insinués que ella havia entorpit la investigació. Per això, ha lamentat que equiparés la qualitat en què havia comparegut cadascun dels dos, perquè creu que Rajoy no va aportar informació sobre la corrupció, però "gràcies al testimoni" de Robles els culpables van anar a la presó per la "guerra bruta" d'Interior.

"Jo estava a Castellana 5 i les persones que estaven allà se n'anaven a Gènova 13 directament", ha dit l'exmagistrada sobre el seu antic càrrec com a secretària d'Estat de l'Interior, llançant el guant al president espanyol. El fet és que sempre es va especular que alguns membres del PP van aprofitar la crisi del govern de Felipe González per generar més polseguera –d'aquí la relació que ella apuntava–. Rajoy, però, li ha demanat més tard que desenvolupés què havia volgut dir. Ara bé, la socialista no ha apuntat cap nom, tot i els nervis de la situació.

Robles no s'ha pogut aguantar l'enfadament a la sortida i ha retret al Grup Popular que quan els socialistes governaven "van fer del terrorisme un instrument contra el PSOE". "Hauria de fer-los vergonya", ha denunciat. Aquí ha dit que el "sentit d'Estat" de la seva formació, la portaria a donar suport a l'executiu contra ETA i el gihadisme. No satisfeta amb les declaracions al faristol del Congrés, Robles ha fet una petita roda de premsa a la sortida que ha durat més de deu minuts, i també ha atès els mitjans a peu dret al pati de la cambra baixa espanyola. 

La qüestió és que Rajoy li havia demanat no posar-se nerviosa, excusant-se que ell ho deia en el marc del seu dret "a la defensa". Però el gallec ha posat el dit a la nafra d'un succés que es diu que va ser molt traumàtic per a la portaveu. S'especula que el govern de González va girar-li l'esquena llavors. Finalment el ministre de l'Interior José Barrionuevo va anar a la presó, amb l'episodi de crisi posterior a la Moncloa. Tot això explicaria potser per què Robles és una de les primeres espases del PSOE de Pedro Sánchez, en contra la vella guàrdia.