El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el líder de Ciudadanos, Albert Rivera, s’han reunit aquest dijous una hora i mitja a la Moncloa per abordar la situació a Catalunya després de les eleccions del 21-D, segons informen fonts de Ciutadans.

Tots dos han fet balanç de la situació política que deixen aquests comicis, on malgrat la victòria del partit de Rivera –i l’enfonsament del de Rajoy- els constitucionalistes no sumen majoria absoluta. Segons aquestes fonts, la trobada s’emmarca en les reunions ordinàries que tots dos tenen els últims mesos , i ha servit per fer un “balanç de la situació política", especialment a Catalunya, després de les eleccions del 21-D que –remarquen des del partit taronja- “va guanyar Ciutadans”.

Les mateixes fonts apunten que Rajoy i Rivera han coincidit en la necessitat que el futur Govern de Catalunya “respecti la Constitució i compleixi les lleis” per “recuperar la convivència”. A més, han coincidit a assenyalar que l’aplicació de l’article 155 fins que es constitueixi el nou Govern de Catalunya és una “garantia d’accés als serveis públics de tots els catalans”.

El finançament

D’altra banda, tots dos han parlat de la necessitat d’abordar de forma urgent el nou sistema de finançament el 2018 “per donar solució als problemes de les comunitats autònomes respecte al manteniment dels serveis públics”. Rivera també ha recordat al president espanyol la necessitat de complir els preacords sobre pressupostos al Congrés.

La trobada es produeix en un moment en què tan el PP com el PSOE han incrementat la pressió a la cap de llista de Ciutadans, Inés Arrimadas, perquè obri contactes per explorar una investidura, malgrat la negativa del partit de Rivera a iniciar moviments adduint que la majoria absoluta independentista fa inviable qualsevol alternativa. 

Les pressions sobre Arrimadas han arribat del portaveu dels populars al Congrés, Rafael Hernando, i el secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos. Tots dos han recordat a Arrimadas que com a partit guanyador té la responsabilitat d’intentar formar un govern alternatiu a l’independentisme i l’han acusat de defugir la seva obligació.

Ronda de contactes

El coordinador general del PP, Fernando Martínez Maillo, ha afirmat que la reunió amb Rivera és l’inici d’una ronda de contactes del president espanyol amb els partits polítics, tot i que ho farà “especialment amb aquelles que li van donar suport l’any 2017”.

Segons Maillo, Rajoy i Rivera no han parlat en cap moment de la cap de llista de Ciutadans, Inés Arrimadas, malgrat la pressió que el PP i el PSOE exerceixen sobre el seu partit perquè intenti constituir un govern constitucionalista a Catalunya tot i no disposar de la majoria necessària.

“Cal recordar que estaven al Palau de la Moncloa, on no s’hi analitzen iniciatives polítiques dels partits de cap dels dos dirigents”, ha dit Maillo, sinó que era una trobada per parlar de “qüestions d’Estat”.