L'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy ha presentat aquest divendres la renúncia a la seva acta de diputat al Congrés dels Diputats. Així ho ha anunciat el PP a través d'un comunicat on també s'anuncia que l'expresident sol·licitarà el seu reingrés al Cos de Registradors de la Propietat, on té una plaça a Santa Pola (Alacant).

Després d'abandonar el govern espanyol en perdre la moció de censura, Rajoy ja va anunciar el passat 5 de juny que renunciava a la presidència del Partit Popular, però va deixar la porta oberta a seguir com a diputat. Finalment, però, ha anunciat que deixa definitivament la política. 

De fet, l'expresident va admetre recentment la seva intenció d'abandonar la política de manera definitiva, i dins el grup popular ja donaven per fet aquesta setmana que no tornaria a ocupar el seu escó.

Amb la marxa de Rajoy s'obre ara una pugna per triar successor al Partit Popular, que tindrà lloc els propers 20 i 21 de juliol, i que pot portar a una batalla entre candidats, entre els quals ja sonen Alberto Núñez Feijóo, Soraya Sáenz de Santamaría, María Dolores de Cospedal o José Manuel García-Margallo. 

Rajoy ha estat diputat del Congrés des de juny de 1986, per la qual cosa ha ocupat un escó a la cambra baixa durant 32 anys. Des de la seva arribada al Congrés fins al 2004 va ser diputat per Pontevedra, encara que una vegada que va ser escollit com el líder del partit va ocupar l'escó per Madrid.

L'escó que deixarà vacant Rajoy el podria ocupar Valentina Martínez Ferro, següent a la llista del PP per Madrid que va concórrer a les eleccions de juny del 2016.