Mentre algunes veus s'alçaven temoroses per les conseqüències immediates del Brexit per a Espanya, el president en funcions, Mariano Rajoy, ha fet una compareixença institucional per llençar un missatge de "serenitat i tranquil·litat". Segons el president en funcions, es preveu que els procediments negociats per a la sortida de la Unió Europea durin almenys dos anys, segons estan previstos als tractats comunitaris. "Els drets de la ciutadania europea segueixen plenament en vigor fins que no es completi la sortida de la UE" ha traslladat desde la Moncloa. 

Davant la tensió als mercats mundials i els dubtes, Rajoy ha assegurat que els drets derivats de la ciutadania espanyola, com per exemple, les pensions i les cotitzacions dels residents en territori britànic, no es veuran afectats. Tampoc ho faran els intercanvis comercials, l'estatus de les empreses que estan afincades en territori del Regne Unit, o a Gibraltar. El president ha informat que en les darreres setmanes el govern havia mantingut contactes i reunions amb les principals companyies i els havia llançat un missatge de calma.

Per completar la tasca, el govern central ha donat instruccions a les representacions diplomàtiques i consulars de l'Estat perquè donin assistència als ciutadans que ho necessitin. Al mateix temps, ha rebaixat la tensió per a les conseqüència que tindrà a Espanya. "La situació actual de creixement econòmic i creació d'ocupació, l'equilibri dels comptes exteriors i el fet de tenir un sistema financer sanejat, ens permetrà suportar en condicions de solidesa la situació", en comparació amb períodes anteriors, ha indicat el president en funcions.

La reunió del Consell Europeu tindrà lloc la setmana vinent, un espai on els diferents estats membre podran escoltar "els plans del ministre britànic", en paraules de Rajoy. El darrer missatge del cap de l'executiu ha estat una reflexió sobre el present i el futur d'Europa, així com del projecte d'integració, del qual ha reportat "el major espai de benestar de la humanitat". "Aquest resultat ens ha de fer reflexionar a tots els Estats membres per esforçar-nos a reconquistar el sentiment de fundació europea i recuperar l'atracció cap a ell dels nostres ciutadans", ha dit.